Ponta explică de ce a dat OU la Codul insolvenţei: Evaziunea şi neplata taxelor, o situaţie de urgenţă

Codul insolvenţei a fost promovat de Guvern prin ordonanţă de urgenţă, nu printr-un proiect de lege, deoarece evaziunea fiscală şi neplata către buget a contribuţiilor indicau o situaţie de urgenţă, chiar FMI cerând Guvernului să îmbunătăţească rata de colectare, a declarat premierul Victor Ponta.

341 afișări
Imaginea articolului Ponta explică de ce a dat OU la Codul insolvenţei: Evaziunea şi neplata taxelor, o situaţie de urgenţă

Ponta explică de ce a dat OU la Codul insolvenţei: Evaziunea şi neplata taxelor, o situaţie de urgenţă (Imagine: Shutterstock)

El a răspuns astfel la solicitarea presei de a explica de ce Guvernul a ales să promoveze Codul insolvenţei prin ordonanţă de urgenţă dacă s-a angajat în ultima scrisoare transmisă Fondului Monetar Internaţional (FMI) că va trece Codul insolvenţei prin Parlament.

"Au avut loc dezbateri, a fost în dezbatere publică şi situaţia privind evaziunea fiscală şi neplata către buget a contribuţiilor era o situaţie de urgenţă. De altfel, FMI ne-a şi cerut să îmbunătăţim rata de colectare şi o să vedeţi că rata de colectare va creşte semnificativ o dată cu intrarea în vigoare a Codului insolvenţei", a spus Ponta.

Codul insolvenţei a fost aprobat, miercuri, de Guvern, dar ca ordonanţă de urgenţă, nu ca proiect de lege care să intre în vigoare abia după avizul Parlamentului.

Conform procedurii, şi ordonanţele de urgenţă sunt transmise Parlamentului pentru eventuale modificări, dar până la acel moment sunt aplicate.

În scrisoarea transmisă FMI, Guvernul se anagjează ca, în urma unei consultări publice exhaustive în luna septembrie 2013, precum şi în urma consultării cu FMI, CE şi Banca Mondială, să trimită proiectul de amendament al Legii insolvenţei la Parlament până la finele lunii octombrie 2013, iar înainte de adoptarea de către Parlament a modificării Legii insolvenţei, să fie consultate toate părţile implicate.

Noile reguli privind insolvenţa au fost publicate în Monitorul Oficial, dar sunt valabile din 25 octombrie şi vor fi aplicate inclusiv procedurilor aflate în prezent în derulare, cu excepţia prevederilor privind insolvenţa grupului de societăţi, unde vor fi aplicate doar cererilor introduse după această dată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici