Popa, BNR: Expunerile principalelor bănci străine în România au scăzut

Principalele nouă bănci cu capital străin din România şi-au redus expunerea pe piaţa locală cu maxim 2% comparativ cu finele lunii martie şi nu a existat în nici un moment o schimbare de strategie privind o posibilă modificare a angajamentelor asumate, a declarat viceguvernatorul BNR Cristian Popa.

18 afișări
Imaginea articolului Popa, BNR: Expunerile principalelor bănci străine în România au scăzut

Popa, BNR: Expunerile principalelor bănci străine în România au scăzut (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

El a atras atenţia că modalitatea de calcul al expunerilor băncilor în metodologie BIS (Banca Reglementelor Internationale) diferă de cea stabilită de banca centrală şi FMI.

Reducerile de expuneri au fost de peste 1% - maxim 2% faţă de martie, potrivit metodologiei locale şi a FMI.

"Există variaţii între bănci în contextul în care unele au adus bani suplimentari faţă de 31 martie şi unele instituţii izolate şi-au redus expunerile. Cifrele nu sugerează că banii au fost pe punctul de a pleca", a spus Popa.

El a atras atenţia că angajamentele celor nouă bănci sunt voluntare.

"Dacă aceste instituţii voiau îndeajuns să îşi retragă capital, puteau să o facă. Sigur că noi nu am fi stat cu mâinile în sân", a spus Popa.

Oficialul BNR a afirmat că nu a existat nici un moment în care să fie vorba de o schimbare de strategie privind o posibilă modificare a angajamentelor asumate la Viena şi Bruxelles.

Totodată, el a spus că oficiali ai băncii centrale şi ai FMI se vor întâlni la Bruxelles pe 18 noiembrie cu principalele nouă bănci străine din România.

Grupurile-mamă ale principalelor nouă bănci cu capital străin au semnat, în luna august, scrisori bilaterale de angajament pentru menţinerea nivelului expunerii pe piaţa românească şi a ratei de solvabilitate a sucursalelor peste 10%.

Băncile care au semnat acordurile - Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank şi UniCredit - deţin controlează 70% din piaţa din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici