Poşta estimează un rezultat brut pozitiv pentru 2013 după acoperirea unui cost de către ANCOM

Poşta Română estimează că va încheia anul 2013 cu un rezultat brut pozitiv după ce va primi de la autoritatea de reglementare în comunicaţii (ANCOM) suma care va acoperi costul net al furnizării de către companiei a serviciului poştal universal, estimat între 30 şi 50 milioane de lei.

102 afișări
Imaginea articolului Poşta estimează un rezultat brut pozitiv pentru 2013 după acoperirea unui cost de către ANCOM

Poşta estimează un rezultat brut pozitiv pentru 2013 după acoperirea unui cost de către ANCOM (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)

"Dupa finalizarea situaţiilor financiare anuale şi auditarea de către un auditor financiar independent, ANCOM va analiza impactul furnizării serviciilor din sfera serviciului universal asupra rezultatului financiar realizat de companie şi va evalua sarcina injustă (costurile suplimentare) în vederea remunerării (compensării) costului net. Stabilirea costului net pentru anul 2013 este o activitate în curs de auditare la Poşta Română şi termenul final de depunere a situaţiei costului net la ANCOM este 1 iulie. Pentru anul 2013, previziunile interne ale companiei indică un rezultat brut pozitiv, în condiţiile calculării, compensării şi încorporării costului net în situaţia financiară a companiei", a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al operatorului poştal naţional, Dan Dumitrescu

Prin decizie a ANCOM, Poşta Română a fost desemnată pentru anul 2013 furnizor de serviciu poştal universal pe teritoriul României.

Astfel, compania este obligată să asigure distribuţia trimiterilor poştale din sfera serviciului universal la tarifele şi în condiţiile stabilite de autoritatea de reglementare.

Odată cu liberalizarea completă a pieţei serviciilor poştale, la 1 ianuarie 2013, în România s-a stabilit un nou mecanism de compensare a costului net al furnizării serviciului universal (pierderile înregistrate de furnizorul de serviciu universal ca urmare a îndeplinirii obligaţiilor ce îi revin în această calitate).

"Raportat la cifra de afaceri a Poştei Române în anul 2013, această estimare indică un cost net cuprins în intervalul 30 - 50 milioane lei. La nivel european, cota de compensare estimată variază între 2,2% şi 6,5% din cifra de afaceri anuală a operatorilor poştali desemnaţi ca furnizori de serviciu poştal universal", a spus Dumitrescu.

El a adăugat că rezultatele financiare reale ale Poştei Române pentru anul 2013 vor fi determinate cu exactitate după evaluarea şi compensarea de către Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a costului net rezultat din obligaţia Poştei Române privind prestarea serviciului poştal universal.

Cu afaceri de 1,26 miliarde de lei în 2012, Poşta este cel mai mare operator local de profil. Compania are o reţea teritorială de 5.687 de unităţi şi 27.305 de angajaţi.

Acţionarii companiei sunt Ministerul pentru Societatea Informaţională - 75% şi Fondul Proprietatea - 25%.

Compania avea la sfârşitul anului 2012 datorii totale de 568,2 milioane de lei, în creştere cu 2,9% faţă de 2011, potrivit datelor din bilanţul Poştei.

În perioada 2008-2012, compania a consemnat piederi în fiecare an, care, cumulate, au atins 530 milioane de lei, cu toate că a bugetat profit în fiecare an.

La nivelul anului 2013, Poşta Română a încheiat cu o pierdere din activitatea de exploatare de 27,62 milioane de lei, de peste nouă ori mai mare decât nivelul estimat în bugetul de venituri şi cheltuieli al companiei, în care era estimat un rezultat negativ de 2,99 milioane de lei.

Potrivit datelor companiei, veniturile din exploatare au atins 1,166 miliarde de lei în 2013, iar cheltuieli din exploatare au totalizat 1,193 miliarde de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici