Preţurile au crescut cu 0,5% în februarie, iar inflaţia anuală a urcat la 7,3%

Preţurile de consum au crescut cu 0,5% în luna februarie, astfel că rata anuală a inflaţiei a revenit peste 7%, potrivit mediei estimărilor analiştilor AAFBR, care şi-au revizuit în urcare prognoza de inflaţie pentru finele acestui an de la 4,3% la 4,5%.

37 afișări
Imaginea articolului Preţurile au crescut cu 0,5% în februarie, iar inflaţia anuală a urcat la 7,3%

Preţurile au crescut cu 0,5% în februarie, iar inflaţia anuală a urcat la 7,3% (Imagine: Mediafax Foto)

"Conform opiniilor exprimate de către membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) în sondajul intern lunar, rata inflaţiei din februarie 2011 s-a situat probabil la 0,5% (estimările variază între 0,3% şi 0,7%), în timp ce rata anuală a fost de 7,3% (estimările variază între 6,5% şi 7,5%)", se arată într-un comunicat al asociaţiei.

Toţi analiştii intervievaţi plasează inflaţia la sfârşit de an peste limita superioară a intervalului ţintit de BNR, estimările fiind cuprinse într 4% (limita maximă a intervalului de variaţie ţintit BNR) şi 5,2%.

Pentru finele anului 2012, prognozele membrilor AAFBR care au răspuns la sondaj indică o rată anuală a inflaţiei de 3,5% (estimările variază între 3,1% şi 5,0%). Aşteptările privind rata anuală a inflaţiei de la finalul anului 2012 sunt nemodificate faţă de sondajul precedent.

În ianuarie, preţurile de consum au crescut cu 0,77%, însă inflaţia anuală s-a redus cu un punct procentual faţă de decembrie, la 6,99%, beneficiind de un efect de bază pozitiv. În aceeaşi lună a anului 2009, inflaţia a crescut cu 1,24%.

Institutul Naţional de Statistică va publica joi (10 martie) datele privind rata inflaţiei din luna februarie.

Banca Naţională a României a majorat în februarie prognoza de inflaţie pentru acest an de la 3,4% la 3,6%, şi estimează pentru sfârşitul anului 2012 o rată anuală de 3,2%. Pentru 2011 şi 2012, banca centrală a fixat ţinta de inflaţie la 3% plus/minus un punct procentual.

Inflaţia reprezintă unul dintre criteriile fixate în cadrul acordului de finanţare externă semnat de România, în valoare de 20 miliarde de euro, şi coordonat de Fondul Monetar Internaţional.

Totodată, inflaţia se numără printre criteriile de convergenţă pe care România trebuie să le îndeplinească pentru aderarea la zona euro.

AAFBR este o asociaţie profesională fără scop lucrativ, înfiinţată în luna ianuarie 2008 şi care reuneşte în rândurile sale circa 70 de analişti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi de asigurări şi din piaţa de capital.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici