Preţurile au scăzut uşor în iulie. Care sunt produsele cu cele mai mari ieftiniri

Preţurile de consum au scăzut cu 0,05% în luna iulie, iar inflaţia anuală a urcat la 0,95%, în condiţiile în care preţurile mărfurilor alimentare s-au diminuat cu 0,3%, la produsele nealimentare a fost consemnată o stabilizare, iar tarifele serviciilor au crescut cu 0,4%, potrivit INS.

433 afișări
Imaginea articolului Preţurile au scăzut uşor în iulie. Care sunt produsele cu cele mai mari ieftiniri

Preţurile au scăzut uşor în iulie. Care sunt produsele cu cele mai mari ieftiniri (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Inflaţia anuală a urcat astfel în iulie de la 0,66%, consemnat în luna anterioară, şi aproape a atins nivelul din luna mai (0,94%), în condiţiile în care în aprilie a fost înregistrat cel mai ridicat nivel din acest an, de 1,21%, pe fondul bazei foarte reduse din luna aprilie 2013, când preţurile de consum au urcat cu doar 0,11%.

Creşterea medie a preţurilor pe total, în ultimele 12 luni (august 2013 - iulie 2014) faţă de precedentele 12 luni (august 2012 - iulie 2013), determinată pe baza IPC, este 1,5%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 1,4%.

În luna iulie, faţă de luna anterioară, preţurile mărfurilor alimentare au scăzut 0,3%, tarifele serviciilor au crescut cu 0,4%, în timp ce preţurile mărfurilor nealimentare au rămas relativ stabile.

Cele mai importante scăderi de preţuri au fost înregistrate la citrice şi alte fructe meridionale (-2,57%), cartofi (-2,33%), legume şi conserve de legume (-2,3%) şi zahăr (2,02%), dar şi la energia electrică (-2,17%).

Pe de altă parte, cele mai mari creşteri de preţuri au fost operate la ouă (1,78%) şi la gaze (2,39%).

BNR a redus încă o dată prognoza de inflaţie, de la 3,3% la 2,2% pentru acest an şi de la 3,3% la 3% pentru 2015, şi a anunţat prognoze privind rata medie a inflaţiei de 1,4% în acest an şi 2,4% anul viitor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici