Preţurile energiei au fost influenţate, în ianuarie, de cerere şi ofertă, dar şi de legislaţie

Evoluţia pieţei de electricitate din ianuarie, când preţurile au atins în unele zile cele mai mari valori din Europa, a fost influenţată doar de cerere şi ofertă, a spus Victor Ionescu, directorul general al bursei de energie OPCOM, în cadrul conferinţei ZF Power organizată de Ziarul Financiar.

272 afișări
Imaginea articolului Preţurile energiei au fost influenţate, în ianuarie, de cerere şi ofertă, dar şi de legislaţie

Preţurile energiei au fost influenţate, în ianuarie, de cerere şi ofertă, dar şi de legislaţie

„Infrastructura, respectiv platformele de tranzacţionare au funcţionat impecabil şi nu au existat nici un fel de constrângeri tehnice sau nu au existat nici un fel de abateri de la buna funcţionare şi corecta funcţionare a tuturor platformelor. Prin această afirmaţie am încercat să spun un lucru foarte simplu şi anume că dacă preocuparea noastră este înspre preţ, putem fi siguri că preţul nu a fost niciodată influenţat de alţi parametri decât cererea şi oferta”, a spus Victor Ionescu, directorul Operatorului pieţei de energie electrică şi de gaze naturale din România (OPCOM).

Reprezentantul OPCOM a menţionat că ofertele de cumpărare au fost ridicate, ajungînd şi la 2.000 lei/MWh. „Cert este că a existat o ofertă de cumpărare ridicată, cert este că peste 73% din oferta de cumpărare a avut un preţ mediu ponderat mai mare de 400 de lei, cert este că peste 50 de participanţi la piaţa de energie electrică au ofertat spre cumpărare preţuri peste 500 de lei, cert este că a existat o deplasare a ofertei de cumpărare spre preţuri foarte ridicate, mergând şi spre 2.000 de lei”, a precizat directorul OPCOM.

În ceea ce priveşte tranzacţionare pe OPCOM, cantitatea de energie tranzacţionată în luna ianuarie 2017 s-a situat la acelaşi nivel comparativ cu aceeaşi lună din 2016, potrivit OPCOM. Victor Ionescu explică că „dacă ne referim doar la piaţa spot, diferenţele procentuale faţă de media anului trecut sunt nesemnificative. Cu alte cuvinte, în luna ianuarie nu s-a tranzacţionat mai mult sau mult mai puţin decât media anului trecut. Nu s-a tranzacţionat mult mai mult decât în luna decembrie, de exemplu. Nu s-a tranzacţionat mult mai mult decât în luna ianuarie 2016, ca să comparăm ianuarie 2016 cu ianuarie 2017”.

Directorul OPCOM a menţionat că există participanţi la piaţa de energie care „testează” limitele reglementare în anumite situaţii. „Pe de altă parte, putem sesiza că sunt cumpărători care, dacă într-una din zile nu au achiziţionat toată cantitatea pe care şi-au dorit-o, în zilele următoare au crescut preţurile. Comportamentul participanţilor la piaţă este o problemă de management al fiecărui participant. Pe de altă parte, probabil, unii dintre participanţii la piaţă testează, în anumite situaţii, limitele de reglementare”, a explicat reprezentantul bursei de energie.

Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, susţine că piaţa de energie din România are disfuncţionalităţi majore, iar legislaţia în domeniu trebuie revizuită. „Din punctul nostru de vedere, piaţa de energie din România, din păcate, se dovedeşte că are nefuncţionalităţi majore. Din punctul meu de vedere, poate că ce s-a întâmplat în ianuarie este o dovadă în acest sens. Chiar dacă nu eşti un foarte mare specialist în energie, în pieţe, în tranzacţionare, este destul de evident că în momentul în care jumătate din tranzacţiile acestei ţări se fac pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) nu ai cum să ai stabilitate, predictibilitate şi această volatilitate care vine inerent nu poate decât să aibă efecte surprinzătoare”, a explicat Daniela Lulache.

„Întreaga legislaţie din domeniul energiei trebuie revizuită”, susţine directorul general Nuclearelectrica.

Mai mult, reprezentantul CE Oltenia susţine că domeniul legislativ reprezintă una dintre cauzele problemelor din ianuarie. „În opinia mea sunt trei categorii de cauze care au determinat ce s-a întâmplat în ianuarie. Unele sunt de ordin legislativ”, susţine Ionel Ilie, directorul ofertare-vânzare CE Oltenia.

Reprezentantul CE Oltenia a infirmat speculaţiile potrivit cărora CE Oltenia ar fi ridicat preţul la cumpărare pentru e creşte preţul pieţei. „Complexul Oltenia nu a cumpărat niciodată energie de pe PZU, nici nu am depus scrisoare de garanţie ca să pot cumpăra. Puteţi să eliminaţi din start speculaţia că Oltenia a ridicat preţ la cumpărare pentru a creştere preţul pieţei”, a spus Ionel Ilie.

Potrivit reprezentantului OPCOM, în prezent, preţurile se situează la nivelul jumătăţii lunii decembrie. „Putem spune că preţurile în aceste zile sunt la nivelul zilelor 15-20 decembrie”, susţine directorul OPCOM, care a adăugat că preţurile au revenit cu maximă rapiditate.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici