Procurorii francezi au deschis o anchetă sub acuzaţia de ascundere de „crime împotriva umanităţii” asupra a patru companii de haine printre care şi compania care deţine Zara

  • Procurorii francezi au deschis o anchetă asupra a patru companii de vestimentaţie suspectate că au ascuns „crime împotriva umanităţii” în regiunea chineză Xinjiang, a declarat pentru Reuters o sursă judiciară.
  • Procedura este legată de acuzaţiile aduse Chinei în legătură cu tratamentul aplicat uigurilor musulmani din regiune, inclusiv utilizarea muncii forţate.
  • China neagă toate acuzaţiile de abuz din regiunea de vest a ţării.
1372 afișări
Imaginea articolului Procurorii francezi au deschis o anchetă sub acuzaţia de ascundere de „crime împotriva umanităţii” asupra a patru companii de haine printre care şi compania care deţine Zara

Procurorii francezi au deschis o anchetă sub acuzaţia de ascudere de „crime împotriva umanităţii” asupra a patru companii de haine printre care şi compania care deţine Zara

O sursă juduciară a declarat pentru Reuters că Uniqlo France, o unitate a Fast Retailing, Inditex care deţine printre aletele şi brandul Zara, SMCP din Franţa (SMCP.PA) şi Skechers (SKX.N) fac obiectul anchetei, confirmând informaţia publicată prima dată de site-ului media francez Mediapart.

"O anchetă a fost deschisă de unitatea de crime împotriva umanităţii din cadrul parchetului antiterorism în urma depunerii unei plângeri", a spus sursa pentru Reuters.

Franţa are un birou central de combatere a crimelor împotriva umanităţii, genocidului şi crimelor de război, fondat în 2013.

Inditex spune că respige acuzaţiile, adăugând că a efectuat controale riguroase de trasabilitate şi că va coopera pe deplin cu autorităţile franceze.

"La Inditex, avem toleranţă zero pentru toate formele de muncă forţată şi am stabilit politici şi proceduri pentru a ne asigura că această practică nu are loc în lanţul nostru de aprovizionare", a declarat compania într-un comunicat.

SMCP a declarat că va coopera cu autorităţile franceze pentru a dovedi că acuzaţiile sunt false.

„SMCP lucrează cu furnizori din toată lumea şi susţine că nu are furnizori direcţi în regiunea menţionată în presă”, a spus SMCP, adăugând că şi-a auditat periodic furnizorii.

Fast Retailing a declarat pentru presa din Japonia că nu a fost contactată de autorităţile franceze.

Două organizaţii neguvernamentale (ONG-uri) au depus o plângere în Franţa la începutul lunii aprilie împotriva multinaţionalelor pentru ascunderea muncii forţate şi crimelor împotriva umanităţii.

Experţii Naţiunilor Unite şi grupurile pentru drepturi estimează că peste un milion de oameni, în principal uiguri şi alte minorităţi musulmane, au fost reţinuţi în ultimii ani într-un vast sistem de tabere din regiunea Xinjiang de vest a Chinei.

Mulţi foşti deţinuţi au spus că au fost supuşi unor remodelări ideologice şi abuzuri. Grupurile de drepturi afirmă că taberele au fost folosite ca o sursă de muncă ieftină şi coercitivă.

Mai multe mărci occidentale, printre care H&M, Burberry şi Nike au fost afectate de un trend de boicotarea a produselor lor în China, după ce şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la munca forţată din Xinjiang.

În martie, Statele Unite, Uniunea Europeană, Marea Britanie şi Canada au impus sancţiuni oficialilor chinezi, invocând încălcări ale drepturilor omului în Xinjiang. Beijingul a ripostat imediat cu propriile măsuri

Human Rights Watch a documentat ceea ce a spus că ar putea constitui crime împotriva umanităţii comise în Xinjiang.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici