Profitul grupului Electrica a crescut cu 30% în primul semestru, la 277 milioane lei

Grupul Electrica, cu operaţuni de distribuţie şi furnizare de energie electrică, a înregistrat în primul semestru un profit net consolidat de 277 milioane lei, în creştere cu 30% faţă de perioada similară a anului trecut.

277 afișări
Imaginea articolului Profitul grupului Electrica a crescut cu 30% în primul semestru, la 277 milioane lei

Profitul grupului Electrica a crescut cu 30% în primul semestru, la 277 milioane lei

Profitul operaţional în prima parte a acestui an a fost de 317 milioane lei, cu 14% mai mare decât în aceeaşi perioadă din 2014, potrivit raportului semestrial transmis vineri Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

De asemenea, în primele şase luni din acest an, Electrica a înregistrat venituri din exploatare în valoare de 2,72 miliarde lei, în creştere cu 9,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Această creştere se datorează faptului că veniturile din segmentul de distribuţie de energie electrică au crescut cu 7%, la aproape 1,22 miliarde lei, evoluţie determinată de creşterea cantităţii distribuite cu 6% faţă de perioada similara a anului 2014, în linie cu previziunile.

De asemenea, un alt factor semnificativ care a contribuit la creşterea veniturilor din exploatare a fost că veniturile din segmentul de furnizare de energie electrică au crescut cu 5%, la 2,16 miliarde lei.

"Rezultatele la nivelul grupului au înregistrat şi în semestrul I din acest an o evoluţie pozitivă, în linie cu obiectivele asumate. Creşterea profitabilitaţii vine aproape natural, ca efect al acţiunilor de restructurare şi reorganizare a segmentului de servicii energetice, de eficientizare a activităţilor noastre, dar şi în urma investiţiilor realizate", a declarat directorul general al Electrica SA, Ioan Roşca.

Potrivit acestuia, o parte importantă a strategiei de afaceri include implementarea unui plan de investiţii ambiţios. În primele şase luni, investiţiile în reţelele electrice au crescut cu 21%, la 175 milioane lei.

Cheltuielile operaţionale au urcat în primele şase luni cu 9%, în principal datorită evoluţiei cheltuielii cu energia electrică achiziţionată, care a avansat cu 14%, la aproape 1,29 miliarde lei, în primul rând din cauza creşterii costului energiei electrice achiziţionate pentru furnizare şi trading. Costul cu energia electrică achiziţionată este principalul cost al grupului, reprezentând 47% din venituri în primul semestru.

În perioada ianuarie-iunie, Grupul Electrica a distribuit aproximativ 8,5 TWh, şi a furnizat aproximativ 5 TWh de energie electrică, către un număr de aproximativ 3,59 milioane de consumatori finali. În primul semestru, contribuţia segmentului de distribuţie de energie electrică şi a segmentului de furnizare de energie electrică la veniturile Electrica a fost de 36%, respectiv 64%.

Valoarea certificatelor verzi inclusă în factura către consumatorii finali, în conformitate cu reglementările ANRE, a crescut de la 32,84 lei/MWh în perioada de şase luni încheiată la 30 iunie 2014 (29,47 lei/MWh stabilită în urma regularizării de la finalul anului 2014) la 35,85 lei/MWh în perioada de şase luni încheiată la 30 iunie 2015. Aceste elemente au contracarat efectul scăderii cu 3,8% a preţului mediu de vânzare a energiei electrice.

Electrica are o arie de cuprindere naţională, cu organizare zonală în trei zone, pentru distribuţia şi furnizarea energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord şi la nivel naţional pentru întreţinere şi servicii energetice.

Compania deserveşte aproximativ 3,5 milioane de clienţi.

Acţionarul principal al Electrica SA este statul român, reprezentat prin Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri (48,78%), urmat de BERD, cu 8,66%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici