Programul de guvernare Croitoru, centrat pe angajamentele FMI

Programul de guvernare pe care îl va elabora pemierul desemnat, Lucian Croitoru, va urmări respectarea condiţionalităţilor impuse de acordul cu FMI şi CE, în contextul în care există riscul ca România să nu primească următoarele tranşe din finanţarea externă convenită cu cele două instituţii.

24 afișări
Imaginea articolului Programul de guvernare Croitoru, centrat pe angajamentele FMI

Progarmul de guvernare Croitoru, centrat pe angajamentele FMI (Imagine: Mediafax Foto)

Croitoru a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că a parcurs timpul de la nominalizarea sa lucrând la programul de guvernare.

"Programul de guvernare va fi în linie cu acordurile pe care România le are cu Uniunea Europeană, FMI, Banca Mondială, dar pentru că programul de guvernare este presupus a fi pentru patru ani, este de asemenea în linie cu Planul naţional de dezvoltare, precum şi cu Programul de convergenţă al României cu UE", a precizat premierul desemnat.

El a subliniat că principalul motiv pentru care a acceptat nominalizarea pentru funcţia de premier a fost necesitatea accesării finanţării de la FMI şi Comisia Europeană.

"Acest lucru e posibil numai dacă se îndeplinesc condiţionalităţile pe care autorităţile le-au agreat cu aceste mecanisme, deci neîndeplinirea lor duce la pierderea finanţării. Riscul de a nu primi următoarea tranşă a împurmutului există, dacă nu se îndeplinesc aceste condiţionalităţi. Asta nu îmi doresc să se întâmple", a spus Croitoru.

Întrebat dacă programul de guvernare include şi noi măsuri anticriză decât cele convenite cu FMI şi CE, el a arătat că FMI ar putea agrea noi "ajustări" în funcţie de evoluţia economiei, dar prioritatea sa rămâne implementarea măsurilor convenite deja în acordul stand-by.

Croitoru a mai arătat că a fost ajutat la elaborarea programului de guvernare de către economiştii Laurian Lungu şi Aurelian Dochia, de colegi de la BNR "în care crede", dar a evitat să spună dacă aceştia ar putea fi cooptaţi în viitorul guvern.

România are un acord stand-by cu FMI pe doi ani, pentru suma de 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici