Proiect: Complexul Energetic Oltenia investeşte 2,5 miliarde lei pentru a creşte producţia de cărbune cu 50%

Complexul Energetic Oltenia ar urma să investească 2,5 miliarde lei (aproximativ 550 milioane de euro) în următorii 15 ani, din fonduri proprii, pentru a punerea în funcţiune a două noi cariere de lignit în judeţul Gorj, care vor creşte producţia de cărbune a companiei cu 50%.

326 afișări
Imaginea articolului Proiect: Complexul Energetic Oltenia investeşte 2,5 miliarde lei pentru a creşte producţia de cărbune cu 50%

Proiect: Complexul Energetic Oltenia investeşte 2,5 miliarde lei pentru a creşte producţia de cărbune cu 50% (Imagine: Diana Bogdan/Mediafax Foto)

Una dintre cariere, denumită Jilţ, va presupune o investiţie de 1,9 miliarde de lei derulată pe parcursul a 15 ani.

După punerea în funcţiune, cariera va putea asigura 8,5 milioane tone de lignit pe an, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern elaborat de Departamentul pentru Energie, acţionarul majoritar al producătorului de cărbune şi electricitate.

În nota de fundamentare a proiectului de act normativ se arată că investiţia va "securiza" 1.036 locuri de muncă.

Complexul Energetic Oltenia poate produce anual peste 34 milioane tone lignit din 15 perimetre miniere de suprafaţă şi 3 perimetre subterane.

Prin punerea în funcţiune a celei de a doua cariere, Roşia, producţia de cărbune va creşte cu 8 milioane de tone pe an.

Lucrările pentru deschiderea carierei Roşia sunt estimate să dureze 6 ani, perioadă în care vor fi asigurate 1.420 locuri de muncă. Investiţia este evaluată la 608,4 milioane de lei.

Compania a fost înfiinţată în 2012 prin fuziunea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia cu complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova.

Compania a împrumutat, în luna ianuarie, 193 milioane euro de la BERD, BCR, BRD şi Unicredit pentru a finanţa un proiect de până la 220 milioane euro pentru retehnologizarea unui grup de producţie a electricităţii.

În urma retehnologizării, grupul energetic va putea funcţiona încă 30 de ani.

Complexul Energetic Oltenia are 13 grupuri energetice, care cumulează o capacitate instalată de 3.900 MW.

Statul deţine, prin Departamentul pentru Energie, 77% din acţiunile Complexului Energetic Oltenia, iar Fondul Proprietatea are o participaţie de 21,5%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici