Proiecte de peste 1 miliard de euro, abandonate în ultimii doi ani în Bucureşti

În Bucureşti există proiecte imobiliare de peste un miliard de euro, care trebuiau să înceapă în ultimii doi ani, însă nu au mai fost demarate din cauza crizei şi a înăspririi regimului autorizaţiilor, a declarat pentru MEDIAFAX Ştefan Dumitraşcu, arhitectul şef al Sectorului 3.

76 afișări
Imaginea articolului Proiecte de peste 1 miliard de euro, abandonate în ultimii doi ani în Bucureşti

Proiecte de peste 1 miliard de euro, abandonate în ultimii doi ani în Bucureşti (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"La nivelul Bucureştiului sunt proiecte de un miliard de euro, cu terenuri cumpărate, cu investiţii bancate, care ar fi trebuit să înceapă în ultimii doi ani şi au fost suspendate. Cred că pot să număr doar în Sectorul 3 investiţii care se ridică la 250 de milioane de euro care nu s-au realizat, cu terenuri cumpărate, în ultimii doi ani, cu proiecte făcute", a explicat Dumitraşscu.

El a arătat că proiectele includ birouri, universităţi private, hoteluri, fabrici şi spaţii de depozitare.

"Sunt zeci de hectare care au fost cumpărate doar în Sectorul 3. Nu sunt terenuri care au fost cumpărate pentru speculă, ci pentru investiţii. Nedemararea acestor investiţii are mai multe cauze. Prima este atitudinea generală pe care o vedem faţă de investiţiile imobiliare. Citeam zilele trecute că nu ştiu ce reprezentant de ONG spunea că în zona Dorobanţi se va construi «un monstru» de 36 de metri înălţime. Este mai mic decât un bloc cu 10 etaje obişnuit. Nimic nu a fost făcut în Bucureştiul nostru fără scandal, fără suspectarea cuiva că are un interes", a adăugat arhitectul.

El a completat că din acest motiv dezvoltatorii serioşi şi-au redirecţionat investiţiile către oraşe din alte ţări, cum ar fi Estonia sau Letonia.

"La ora actuală Bucureştiul se află într-o fundătură în ceea ce priveşte posibilităţile de autorizare a unuor investiţii serioase, pentru că după ce am reuşit să speriem majoritatea investitorilor, chiar în momentul în care criza economică era deja pornită, legislaţia în ceea ce priveşte autorizarea construcţiilor s-a înăsprit. La mine în birou au intrat nenumăraţi oameni cu determinarea de a investi în România, pentru că era o oportunitate, era mult teren liber. Este mult mai atractiv Bucureştiul la investiţii faţă de Praga, în schimb are un regim de autorizare draconic", a mai spus Dumitraşcu.

Printre proiectele neîncepute în sectorul 3 se numără un centru comercial pe un teren cumpărat cu 53 de milioane de euro în cartierul Liviu Rebreanu. Acolo o firmă irlandeză urma să investească circa 70 de milioane de euro, dar până în prezent lucrările de construcţie nu au început.

În aceeaşi situaţie este şi o companie islandeză care a achiziţionat un teren de 7 hectare de teren pentru a dezvolta o universitate în regim privat. Terenul a costat 18 milioane de euro, iar investiţia depăşea 40 de milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici