Putin şi Berlusconi susţin o eventuală participare germană la South Stream

Premierul rus, Vladimir Putin, şi cel italian, Silvio Berlusconi, susţin o eventuală participare germană la proiectul gazoductului rusesc South Stream.

34 afișări
Imaginea articolului Putin şi Berlusconi susţin o eventuală participare germană la South Stream

Putin şi Berlusconi susţin o eventuală participare germană la South Stream (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cred că un eventual partener german ar fi un element pozitiv. Acesta ar fi un mod în care Uniunea Europeană şi-ar manifesta interesul pentru acest proiect foarte important, destinat livrărilor de gaze naturale către UE", a declarat Berlusconi, la o întâlnire cu Putin.

Presa germană a informat recent că grupul rus Gazprom a propus unei divizii a BASF, Wintershall, o participaţie cuprinsă între 10% şi 20% din South Stream, ceea ce ar reprezenta o investiţie de mai multe miliarde de euro. Wintershall a negat aceste informaţii. Însă şeful grupului petrolier italian ENI, partener al Gazprom în South Stream, a afirmat că oferta grupului rus este analizată de părţi.

South Stream, dezvoltat în principal de Gazprom şi grupul italian Eni, vizează transportul de gaze naturale spre Europa pe sub Marea Neagră. Gazoductul, care urmează să fie finalizat în 2015, va avea o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an şi concurează proiectul european Nabucco.

Gazprom este în căutare de noi parteneri pentru acest proiect, în care a atras deja grupul austriac OMV şi pe cel francez EDF. Potrivit presei germane, exportatorul rus de gaze naturale a încercat să coopteze grupul german RWE, deja asociat în proiectul Nabucco, ca şi OMV. Gazprom a dezminţit aceste afirmaţii.

Wintershall este implicată în intermedierea importurilor de gaze ale României din Rusia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici