Putin: Washingtonul "se comportă ca un huligan" prin inundarea pieţei cu dolari devalorizaţi

Premierul rus Vladimir Putin a ironizat miercuri Statele Unite din cauza deficitului bugetar uriaş şi a acuzat administraţia de la Washington că are o atitudine de "huligan" prin inundarea pieţei cu dolari devalorizaţi.

44 afișări
Imaginea articolului Putin: Washingtonul "se comportă ca un huligan" prin inundarea pieţei cu dolari devalorizaţi

Putin: Washingtonul "se comportă ca un huligan" prin inundarea pieţei cu dolari devalorizaţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Uitaţi-vă la balanţa lor comercială, uitaţi-vă la deficitul bugetar, la datoriile Statelor Unite. Noi nu avem aşa ceva şi sper să nu ajungem niciodată într-o astfel de situaţie", a declarat Putin în prezentarea anuală a bilanţului guvernamental în camera inferioară a Parlamentului rus (Duma).

El a acuzat administraţia de la Washington pentru suplimentarea lichidităţilor în piaţă.

"Pentru ei este uşor. Pur şi simplu pun în funcţiune maşina de tipărit bani", a spus premierul rus, adăugând că Washingtonul "se comportă ca un huligan" şi inundă piaţa mondială cu dolari devalorizaţi.

Putin şi-a exprimat speranţa că Rusia va continua să întărească moneda pentru ca rubla să fie folosită în rezervele valutare ale ţărilor din regiune.

El a dat ca exemplu Ucraina, care a cerut Rusiei să plătească produsele energetice, inclusiv gazele, în ruble, potrivit RIA Novosti.

Agenţia Standard&Poor's a revizuit perspectiva ratingului maxim deţinut de SUA, "AAA" de la stabilă la negativă, din cauza temerilor că liderii americani nu vor ajunge la un acord de reducere pe termen lung a deficitului bugetar.

Casa Albă a anticipat în februarie că deficitul bugetar va urca în acest an la 10,9% din PIB, nivel care nu a mai fost atins de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici