RAPORT – INATECH Packaging: Piaţa de ambalaje din România, creştere lentă în 2023 pe fondul consumului general mai redus

E-commerce este vârful pieţei de ambalaje, cu o creştere de 24% în 2023 faţă de anul trecut

211 afișări
Imaginea articolului RAPORT – INATECH Packaging: Piaţa de ambalaje din România, creştere lentă în 2023 pe fondul consumului general mai redus

Bucureşti, octombrie 2023 - Piaţa de ambalaje din România are un ritm de creştere încetinit în 2023 comparativ cu alţi ani, fiind afectată de reducerea consumului general de bunuri. În acest context, este înregistrată o creştere de 10% a cererii pentru ambalaje de protecţie, iar în topul industriilor din punctul de vedere al cererii se află industria de ecommerce, cu o creştere de 24%, potrivit datelor grupului INATECH, una dintre cele mai mari companii de ambalaje de protecţie din ţară. Totodată, piaţa de ambalaje este definită de două tendinţe principale: interesul mare pentru ambalaje sustenabile şi ecologice şi creşterea numărului de achiziţii în mediul online atât pe segmentul B2B, cât şi pe B2C.

“Situaţia pieţei de ambalaje din acest an este mai puţin favorabilă, având loc o scădere a consumului general în aproape toate sectoarele, consumatorii din România reducând constant cheltuielile din cauza inflaţiei. Dacă în anii precedenţi am înregistrat creşteri între 25% şi 35%, în 2023 cererea de ambalaje de protecţie a produselor a urcat cu doar 10% faţă de anul anterior, dar cu un ritm mai accelerat de recuperare în a doua jumătate din an”, declară Cristian Bădescu, CEO INATECH Packaging.

 

Industrii cu cea mai mare creştere a cererii pentru ambalaje

În ciuda contextului actual, industria de e-commerce înregistrează cea mai mare creştere a cererii pentru ambalaje dintre toate industriile, de aproximativ 24% în 2023 faţă de 2022. Cele mai solicitate tipuri de produse din acest segment sunt ambalajele pentru e-commerce, sistemele automate pentru ambalare, ambalajele termoizolante şi echipamentele pentru depozit.

 

   Industriile şi creşterea cererii pentru ambalaje

 

  1. E-commerce: circa 24%
  2. Electronică: 10% 
  3. Farmaceutică: 10%
  4. Industria mobilei: 5%   
  5. Logistică: 5%
  6. Aeronautică: 3%
  7. Automotive: 3%
  8. Construcţii: 3%   

 

Cele mai comandate tipuri de ambalaje

Cea mai mare parte din cererea pentru ambalaje vine din partea companiilor, însă creşte substanţial constant interesul din partea persoanelor fizice, care îşi doresc de asemenea ambalaje de calitate dintr-o gamă completă, de peste 5.000 de produse unice, comanda medie variind între 100 euro şi 50.000 euro, potrivit datelor INATECH Packaging.

Astfel, în perioada ianuarie-septembrie 2023, printre cele mai cumpărate tipuri de ambalaje se află ambalajele din carton (circa 850.000 kg), ambalaje din hârtie (circa 787.000 kg) şi folia cu bule de aer (peste 3 milioane mp).

 

  • ambalaje din carton:  aprox. 850.000 kg
  • folie stretch şi paletizare: peste 798.000 kg
  • ambalaje din hârtie: aprox. 787.000 kg
  • benzi adezive: peste 2 milioane role             
  • folie cu bule de aer: aprox. 3,1 milioane mp
  • materiale pentru izolatii: aprox. 880.000 mp
  • polietilenă expandată: peste 1,54 milioane mp
  • benzi perimetrale: peste 1,15 milioane mp
  • plicuri antişoc: aprox. 532.000 baxuri

“Pentru al doilea an consecutiv, ambalajele din carton şi hârtie le-au depăşit pe cele din plastic, crescând cererea pentru aceste tipuri de ambalaje cu 10% faţă de 2022. De altfel, observăm un interes tot mai mare pentru ambalaje sustenabile, astfel că din ce în ce mai mulţi consumatori preferă ambalaje ecologice, fie că vorbim de companii, fie că vorbim de persoane fizice, românii fiind totodată tot mai dornici să protejeze mediul înconjurător. Depunem eforturi constant pentru a avea o producţie sustenabilă, prin care să asigurăm păstrarea şi conservarea mediului înconjurător pentru viitoarele generaţii, implicându-ne şi în proiecte CSR de impact. În acest sens, am dezvoltat un proiect, realizat în parteneriat cu grupul Abriso-JIFFY, principalul furnizor de materii prime şi produse din material plastic al INATECH, alături de care ne-am propus să atragem atenţia asupra practicilor de economie circulară care pot fi implementate în toate aspectele funcţionării unei companii. Iar prin parteneriate cu clienţii, colectăm şi recuperăm de la aceştia deşeurile din material plastic, care ulterior sunt prelucrate şi transformate în materie primă de tip granulă reciclată”, explică Cristian Bădescu, CEO INATECH Packaging.

Totodată, în piaţa de ambalaje se resimte un interes tot mai mare din partea companiilor şi al persoanelor fizice pentru achiziţii în mediul online, unde regăsesc informaţii complete şi o varietate largă de produse. În acest sens, INATECH Packaging a înregistrat o creştere de 8% a comenzilor pe întreg segmentul online, cele mai achiziţionate produse fiind ambalajele specifice e-commerce, sistemele de ambalare, ambalajele termoizolante, echipamentele pentru depozit. Astfel, Inatech-shop.ro înregistrează în medie 1.000 de comenzi lunar şi vânzări de 100.000 euro.

În acest context, grupul INATECH estimează că va încheia anul cu o cifră de afaceri de peste 9 milioane euro, în creştere cu în jur de 10% faţă de anul trecut.

 

 

Despre INATECH Packaging

Fondat în 2010, grupul INATECH, din care fac parte INATECH Packaging (divizia de ambalaje), Isoteckline (divizia de izolaţii pentru construcţii) şi iFOAM AG (divizia de ambalaje customizate), este una dintre cele mai mari companii de ambalaje de protecţie din România şi Europa de Est, cu o gamă completă de ambalaje şi constant diversificată cu noi tipuri de ambalaje, numărând în prezent peste 5.000 de coduri unice în portofoliul de produse.

Compania are atât divizie de ambalaje de protecţie, cât şi de materiale izolatoare şi o linie de producţie de ambalaje customizate, prin care deserveşte numeroase industrii printre care automotive, e-commerce, logistică ,farmaceutică, electronică, aeronautică, construcţii, producţia de mobilă şi altele. Cu un depozit în Domneşti-Ilfov şi Oradea-CTP Cargo Terminal, INATECH Packaging deserveşte pieţele din Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova, Germania şi Austria, segmentul de export reprezentând 10% din business.

În 2023, INATECH a intrat pe segmentul de reciclare şi prelucrare a deşeurilor din plastic pentru producerea de materie primă de tip granulă reciclată, necesară pentru protecţia produselor, ca parte din strategia de sustenabilitate a întreg grupului.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici