Record pe piaţa din România: cererea de spaţii industriale a depăşit pragul de 1 milion mp. Oraşele din top

Cererea de spaţii industriale din România a depăşit anul trecut pragul de 1 milion de metri pătraţi ceea ce reprezintă un record, arată o cercetare efectuată de specialiştii de la Cushman & Wakefield Echinox.

973 afișări
Imaginea articolului Record pe piaţa din România: cererea de spaţii industriale a depăşit pragul de 1 milion mp. Oraşele din top

Record pe piaţa din România: cererea de spaţii industriale a depăşit pragul de 1 milion mp. Oraşe din top

Specialiştii au constatat că sectorul logistic local a rezistat în perioada pandemiei şi s-a adaptat la schimbările de la nivelul comportamentului consumatorilor şi al firmelor ca reacţie la criza sanitară.

Astfel, cererea de spaţii industriale a depăşit pragul de 1 milion de metri pătraţi în 2021 pentru prima dată în istorie, activitatea de închiriere fiind alimentată de contractele noi, care au reprezentat 80% (802.000 metri pătraţi) din suprafaţa tranzacţionată, după cum arată datele companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Companiile au accelerat planurile de închirere de spaţii industriale şi logistice în ultimul trimestru, contractând un nivel record de spaţii, de 441.000 metri pătraţi, nivel ce reprezintă 44% din suprafaţa tranzacţionată în 2021.

Extinderea comerţului online, atât din punct de vedere geografic, cât şi în ceea ce priveşte gamele de produse, alături de măsurile de eficientizare operaţională şi de scurtare a lanţurilor de aprovizionare, au fost factori cheie de stimulare a cererii, mai spun specialiştii.

Potrivit datelor oficiale, cererea a fost generată în principal de companiile de distribuţie şi logistică, de cele de retail şi e-commerce, în total acestea realizând jumătate din volumul tranzacţionat. Alte sectoare active au fost automotive, producţie, industria farmaceutică sau curierat, cu aproape 200.000 metri pătraţi de spaţii închiriate.

Bucureştiul a atras anul trecut 67% din volumul tranzacţionat, în timp ce Timişoara, Oradea şi Braşov au fost cele mai active oraşe regionale, cu un total de peste 200.000 metri pătraţi contractaţi. Din punct de vedere al activităţii de dezvoltare, în 2021 au fost finalizate proiecte totalizând 530.000 metri pătraţi, în scădere cu 18% faţă de 2020. Reducerea suprafeţei noi livrate coroborată cu o cerere susţinută din partea chiriaşilor a determinat diminuarea spaţiilor disponibile la 4,2% în Bucureşti şi la 3,5% la nivel national.

Cererea puternică pentru proprietăţi logistice şi industriale, combinată cu ratele scăzute de neocupare, încurajează dezvoltatorii să-şi continue extinderea portofoliilor. În prezent, aproape 600.000 mp de spaţii noi sunt planificate pentru livrare în următoarele 12 luni, peste 50% dintre aceste spaţii fiind situate în Bucureşti. Timişoara, Braşov şi Cluj vor beneficia de asemenea de noi spaţii industriale şi logistice în 2022, dar există şi un interes evident pentru oraşele secundare şi terţiare, determinat de cererea recent crescută pentru astfel de locaţii, au precizat specialiştii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici