Reducerea programului Fed de achiziţii de obligaţiuni nu a afectat marile burse emergente

Marile burse emergente şi cele din Asia au înregistrat creşteri uşoare după ce Rezerva Federală a SUA (Fed) a anunţat miercuri reducerea programului de achiziţie de obligaţiuni, care a susţinut pieţele de capital la nivel global în ultimii ani.

107 afișări
Imaginea articolului Reducerea programului Fed de achiziţii de obligaţiuni nu a afectat marile burse emergente

Marile burse emergente nu au fost afectate de reducerea programului Fed de achiziţii de obligaţiuni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Fed a redus cu aproape 11,7% programul de achiziţii de obligaţiuni, de la 85 miliarde dolari la 75 miliarde dolari pe lună, făcând astfel primul pas spre desfiinţarea pachetului neconvenţional, fără predecent, de stimulare a economiei. Lichidităţile masive introduse de banca centrală americană în sistemul financiar au susţinut în ultimii ani pieţele de capital la nivel global.

Semnalele precedente că Fed ar putea începe să reducă programul au cauzat turbulenţe pe pieţele emergente. Calmul relativ de joi sugerează că Fed a pregătit bine terenul în ultima jumătate de an, scrie cotidianul britanic Financial Times.

Analiştii avertizează, însă, că începutul sfârşitului pentru lichidităţile masive de la Fed ar putea cauza unele dificultăţi în viitor.

Din Brazilia până în Japonia şi Asia de Sud-Est, bursele au reacţionat bine la decizia Fed de a reduce achiziţiile lunare de obligaţiuni guvernamentale şi obligaţiuni garantate prin ipoteci, prin care încearcă să stimuleze economia. Singura piaţă importantă în declin a fost India, cu indicele Sensex în scădere uşoară, cu 0,4%.

Ministrul de Finanţe al Indiei, Palaniappan Chidambaram, a descris decizia Fed ca pe "o reducere temperată" şi a adăugat că guvernul nu se aşteaptă ca bursele să fie surprinse.

"Suntem mult mai bine pregătiţi decât în luna mai să facem faţă consecinţelor, dacă vor exista, ale hotărârii Fed", a spsus el.

În Brazilia, preşedintele ţării, Dilma Rousseff, a declarat că cea mai mare economie a Americii Latine se află într-o poziţie suficient de solidă pentru face faţă oricăror turbulenţe rezultate din reducerea programului Fed. Moneda Braziliei, realul, s-a depreciat cu 0,5%, după anunţul Fed.

Majoritatea monedelor din Asia s-au depreciat, de asemenea, faţă de dolar.

Pieţele vor reacţiona probabil bine la decizia Fed, a declarat Mitul Kotecha, analist la Credit Agricole.

"Chiar dacă a fost anticipată în contextul creşterii economice mai puternice, decizia Fed prevesteşte însă o competiţie mai intensă pentru capital mai ales pe pieţele emergente", a spus Kotecha.

Bursele au fost pregătite pentru startul reducerii programului Fed, însă ajustările care vor urma în perioada următoare ar putea fi mai dificile, avertizează analiştii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici