Regiunea cea mai dependentă de ajutor din lume. Peste 40 de miliarde de dolari pentru dezvoltare în 13 ani

Insulele Pacificului este regiunea cea mai dependentă de ajutor din lume. Competiţia geopolitică pentru influenţă alimentează niveluri record de asistenţă pentru dezvoltare, potrivit unui studiu publicat marţi, citat de Reuters.

983 afișări
Imaginea articolului Regiunea cea mai dependentă de ajutor din lume. Peste 40 de miliarde de dolari pentru dezvoltare în 13 ani

Regiunea cea mai dependentă de ajutor din lume. Peste 40 de miliarde de dolari pentru dezvoltare primite în 13 ani

Insulele din Pacific au primit peste 40 de miliarde de dolari în asistenţă pentru dezvoltare între 2008 şi 2021, finanţarea dezvoltării jucând un rol mai important în aceste economii decât în orice altă parte a lumii, arată Harta ajutorului în Pacific a Institutului Lowy.

Sprijinul bugetar direct pentru guvernele insulelor din Pacific a crescut în 2021, ajungând la 40% din totalul finanţării pentru dezvoltare.

"Ţările insulare din Pacific găzduiesc unele dintre cele mai mici, cele mai îndepărtate şi cele mai dispersate populaţii din lume din punct de vedere intern, ceea ce reprezintă provocări semnificative pentru realizarea unor căi de dezvoltare mai tradiţionale", a declarat Alexandre Dayant, director adjunct al Centrului de Dezvoltare Indo-Pacific al Institutului Lowy.

Economiile se bazează pe o gamă restrânsă de venituri, din turism, licenţe de pescuit, exporturi de mărfuri şi mobilitatea forţei de muncă în străinătate, iar impactul schimbărilor climatice, inclusiv creşterea nivelului mării şi fenomenele meteorologice extreme, ameninţă mijloacele de subzistenţă.

Aproximativ 39% din toate ajutoarele promise pentru regiune în 2021 au fost legate de climă, dar finanţarea pentru climă rămâne sub nivelurile necesare, potrivit raportului Lowy.

Australia este cel mai mare donator al Insulelor din Pacific, oferind aproximativ 40% din totalul finanţării pentru dezvoltare, adică 17 miliarde de dolari între 2008 şi 2021. China este următoarea ţară donatoare ca mărime (3,9 miliarde de dolari).

Dinamica geopolitică şi concurenţa pentru influenţă au contribuit la o creştere a finanţării pentru dezvoltare în regiune, se arată în raportul Lowy.

Australia şi Japonia au sporit semnificativ sprijinul pentru dezvoltare în 2021, după pandemia COVID-19, în timp ce China a trecut la un ajutor "redus şi mai bine direcţionat politic", direcţionând 241 de milioane de dolari către o mână de ţări cu care a stabilit recent legături diplomatice.

Mărimea medie a proiectelor chinezeşti a "scăzut semnificativ" de la 40 de milioane de dolari între 2013 şi 2019, la aproximativ 5 milioane de dolari, se arată în raport.

În 2021, cea mai mare tranzacţie înregistrată de Pacific Aid Map a fost împrumutul de 466 de milioane de dolari australieni (297 de milioane de dolari) acordat de Australia pentru Papua Noua Guinee.

Papua Noua Guinee, care a încheiat un acord de cooperare în domeniul apărării cu Statele Unite în luna mai, reprezintă 73% din PIB-ul regiunii şi a primit aproximativ 43% din totalul finanţării pentru dezvoltare.

Insulele Solomon, care are un acord de securitate cu China, primeşte a doua cea mai mare parte, cu 13%.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici