România a absorbit o zecime din banii de la UE

România a absorbit până la finele anului trecut 1,9 miliarde euro din fondurile structurale puse la dispoziţie de UE, cu excepţia agriculturii, reprezentând doar 10% din totalul disponibil în programul 2007-2013, a declarat, miercuri, Bogdan Drăgoi, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

51 afișări
Imaginea articolului România a absorbit o zecime din banii de la UE

România a absorbit o zecime din banii de la UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"La jumătatea perioadei (2007-2013, n.r.) plăţile efectuate sunt la numai 10% din cele 20 miliarde euro, exclusiv agricultură, care pot fi atrase, de fapt, până la 31 decembrie 2015, pentru că există doi ani în care expiră termenul limită de depunere a facturilor", a spus Drăgoi.

El a arătat că au fost depuse proiecte în valoare totală estimată de 40 miliarde euro, din care s-au contractat 7.000 de proiecte, estimate la 15 miliarde euro, şi s-au semnat 5.000 de proiecte, de aproximativ 10 miliarde euro.

"La evaluare, trebuie spus că peste jumătate din proiecte sunt foarte slabe, în niciun caz bancabile. Sunt foarte mulţi consultanţi care lucrează cu beneficiari fără expertiză şi fac nişte proiecte neaplicabile. (...) Consultanţii să-şi consilieze beneficiarii într-un mod mai corect!", a afirmat Drăgoi.

Oficialul Ministerului Finanţelor recunoaşte că au fost făcute mai multe planuri de relansare care nu au adus efectul dorit, dar speră că ultimele măsuri care vor fi adoptate împreună cu Comisia Europeană vor asigura îndeplinirea obiectivului stabilit de România, de a atrage 90% din fondurile structurale până în anul 2015.

El a vorbit despre reducerea numărului de documente atât în fază de depunere a proiectelor, cât şi în cea de contractare şi de semnare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici