România a înregistrat în primul trimestru a patra scădere economică din UE

România a înregistrat în primul trimestru a patra scădere economică din Uniunea Europeană (UE), de 0,3%, comparativ cu ultimele trei luni ale anului trecut, la nivelul blocului comunitar Produsul Intern Brut crescând cu 0,2%.

14 afișări
Imaginea articolului România a înregistrat în primul trimestru a patra scădere economică din UE

România a înregistrat în primul trimestru a patra scădere economică din UE (Imagine: Mediafax Foto)

În intervalul octombrie-decembrie 2009, Produsul Intern Brut (PIB) al României s-a diminuat cu 1,5%, în ritm trimestrial, însă cel al UE a urcat cu 0,1%, potrivit unui raport al Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene. Raportul conţine, însă, date referitoare la doar 18 ţări membre ale Uniunii.

Cea mai mare scădere economică trimestrială din UE a fost înregistrată în perioada ianuarie-martie de Lituania (4,1%), în clasament urmând Estonia (2,3%), Grecia (0,8%), România şi Cipru (0,2%).

Cele mai mari creşteri economice le au Portugalia (1%), Ungaria (0,9%), Slovacia (0,8%) şi Italia (0,5%). PIB a stagnat doar în Austria. În Germania, economia a avansat cu 0,2%, iar în Franţa şi Spania cu 0,1%.

România ocupă, de asemenea, locul patru în UE în funcţie de scăderea anuală a PIB din primul trimestru, de 2,5%, după Letonia (5,1%), Bulgaria (4% - Bulgaria nu este prezentă cu date referitoare la evoluţia trimestrială a economiei) şi Lituania (2,8%).

În Uniune, PIB a crescut cu 0,3% în primele trei luni, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, după o scădere de 2,3% în trimestrul precedent.

Institutului Naţional de Statistică a anunţat miercuri că PIB-ul României s-a contractat, în termeni ajustaţi sezonier, cu 0,3% faţă de ultimele trei luni ale anului trecut şi cu 2,5% comparativ cu primul trimestrul din 2009, ceea ce înseamnă că economia a rămas în recesiune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici