România are 33 de companii în topul celor mai mari 500 din Europa Centrală

România este prezentă cu 33 de companii în topul celor mai mari 500 din Europa Centrală după cifra de afaceri de anul trecut, ocupând locul cinci între statele din regiune, potrivit unui studiu pregătit de Deloitte.

2256 afișări
Imaginea articolului România are 33 de companii în topul celor mai mari 500 din Europa Centrală

România are 33 de companii în topul celor mai mari 500 din Europa Centrală (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Totodată, în două topuri separate ale celor mai mari 50 de bănci şi companii de asigurări din regiune, România se regăseşte cu 4, respectiv 5 prezenţe.

Rezultatele studiului vor fi anunţate în septembrie.

În 2009, România era prezentă cu 32 de companii în topul celor mai mari 500 din regiune, cea mai bine plasată fiind Petrom, pe locul 25. Din clasamentele pe sectoare economice reieşea că Automobile Dacia, parte a grupului Renault, era al cincilea constructor auto din Europa Centrală.

După trei ani de creştere susţinută, cifra de afaceri totală a celor mai mari 500 de companii din regiune a scăzut în 2009 cu 21%, de la 665,72 miliarde euro la 525,6 miliarde euro.

"Este prematur să estimăm o revenire solidă a întregii regiuni, rezultatele depinzând în mare parte de starea fiecărei industrii în parte. Anul 2010 a fost un an cu plusuri şi minusuri pentru companiile româneşti. Majoritatea au continuat să se restructureze, urmărind, în acelaşi timp, obiective de creştere. Consumul intern a scăzut, fiind compensat în anumite industrii de exporturi. O parte dintre companii şi-au accelerat expansiunea, cum au fost cazuri în industria de consum; altele şi-au continuat investiţiile - industria prelucrătoare sau cea a energiei şi resurselor", a declarat în comunicat preşedintele Deloitte România, George Mucibabici.

Ierarhia celor mai mari companii din România este în continuare dominată de industria energiei şi resurselor (13 reprezentante în top 500 în 2010), fiind urmată de industria bunurilor de consum şi transporturi (10), industria prelucrătoare (4) şi telecomunicaţii (5). Un distribuitor de medicamente a intrat în clasament anul trecut, marcând o premieră pentru această industrie, notează Deloitte în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici