România are datorii de peste 192 de milioane de euro la spitalele din străinătate. TOPUL RESTANŢELOR în UE

Datele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) puse la dispoziţie pentru gândul arată că ţara noastră datorează spitalelor din străinătate pentru tratamentele acordate românilor peste 192 de milioane de euro. Potrivit CNAS, pentru cei 1010 români care au plecat la tratament în străinătate cu formularul E112, anul trecut, autorităţile au avut la dispoziţie un buget de peste 33.600 de euro. În realitate, costul tratamentelor acordate anul trecut în spitalele din străinătate s-a ridicat la peste 33 de milioane de euro.

642 afișări
Imaginea articolului România are datorii de peste 192 de milioane de euro la spitalele din străinătate. TOPUL RESTANŢELOR în UE

România are datorii de peste 192 de milioane de euro la spitalele din străinătate. TOPUL RESTANŢELOR în UE (Imagine: Shutterstock)

Sistemul sanitar din România, atât cel de stat, cât şi cel privat, pierde tot mai mult teren în detrimentul spitalelor din străinătate. Dovadă stau miile de români care pleacă anual la tratament peste graniţă. Şi asta nu pentru că nu avem medici excepţionali, ci pentru că pacienţii de la noi din ţară nu pot beneficia de tratamente adecvate. „Medicii români sunt străluciţi, dar un bolnav de cancer are nevoie şi de molecule de ultimă generaţie, iar în ţară nu poate beneficia de un tratament adecvat. În România, lista de medicamente compensate nu a mai fost actualizată de aproape şase ani. Un bolnav de cancer nu poate beneficia de un tratament adecvat. În România, un bolnav de cancer doar supravieţuieşte, din păcate, nu se poate şi trata. Românii ajunşi în situaţii din astea caută să îşi salveze viaţa oricum şi oriunde”, a declarat pentru gândul Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Datele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) puse la dispoziţie pentru gândul arată că numai anul trecut peste 1.000 de români au plecat la tratament în străinătate cu formularul E112. Majoritatea dintre aceştia suferind de afecţiuni oncologice – 367 de cazuri, urmaţi de cei cu afecţiuni ale sistemului circulator – 265 de cazuri şi cu afecţiuni pediatrice – 116 de cazuri. Pentru aceste cazuri costurile tratamentelor s-au ridicat la peste 33 de milioane de euro.

 În total, datele CNAS arată datoria pe care România o are către spitalele unde s-au tratat românii în baza formularului E112 este de peste 192 de milioane de euro.

”Am vrut să urmăm tratamentul în ţară, dar aici nu se găseau de niciunele”

Introdus în 2007, formularul E112 se adresează românilor ale căror afecţiuni nu pot fi tratate în ţară sau care nu pot beneficia de tratament adecvat în ţară datorită complexităţii cazului. O altă condiţie care trebuie îndeplinită pentru ca tratamentul oferit în străinătate să fie suportat de stat în baza formularului E112 este ca afecţiunea să fie inclusă în lista pachetului de bază de servicii medicale disponibil în România. În plus, tratamentul este oferit doar în spitale din Europa.

Întrebaţi în cât timp este aprobat un astfel de dosar, reprezentanţii CNAS au menţionat că există mai multe criterii după care se analizează un caz al unei persoane care ar trebui să plece la tratament în străinătate. „Dacă starea pacientului este una gravă, atunci aprobarea dosarului poate dura câteva zile, dar există şi cazuri în care o astfel de procedură durează câteva luni. Există cazuri în care pacienţii nu au toate actele necesare, iar acest lucru îngreunează procesul de aprobare”, au declarat pentru gândul reprezentanţii CNAS.

Citeşte articolul integral despre datoriile României la spitale din străinătate pe www.gandul.info.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici