România continuă să amâne adoptarea monedei euro. Care este motivul

  • România amână din nou calendarul de adoptare a monedei euro.
  • În 2019, Guvernul a transmis o nouă ţintă de adoptare a monedei euro - în 2024.
  • Document MFP: România nu îndeplineşte criteriile de adoptare a monedei europene.
  • Comisia Europene: România ar ajunge peste şapte ani la o datorie publică de 100%.
8038 afișări
Imaginea articolului România continuă să amâne adoptarea monedei euro. Care este motivul

România continuă să amâne adoptarea monedei euro. Care este motivul

România trebuie să îşi restabilească echilibrul macro-economic ca să adere la moneda europeană. O arată cel mai recent document redactat de Ministerul Finanţelor. Asta pentru că, în prezent, România nu îndeplineşte criteriile de adoptare a monedei europene, iar unele dezechilibre macroeconomice s-au accentat chiar în contextul crizei Covid-19. 

„O problemă în a putea îndeplini mai ales criteriul de rate de dobândă pe termen lung este ratingul. Ratingul nostru este ultima treaptă de rating recomandat investiţiilor ceea ce înseamnă că dobânzilă, implicând mai mult risc, sunt mai mari”, a declarat Adrian Codărlaşu, vicepreşedintele CFA România.

„Mai este un criteriu, de datorie publică în PIB, maxim 60%. Din cauza acestei crize, datoria publică a României va creşte substanţial. Deficitul bugetar este extrem de ridicat şi va fi extrem de greu de redus. Celalalte ţări din Uniunea Europeană îl vor reduce. Probabil ne va lua trei, patru ani să ajungem din nou la 3%. Am intrat în această criză cu cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană”, a continuat acesta.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici