România, în topul ţărilor în care peste 1% din conexiunile la Internet au la bază fibra optică

România a intrat în clasamentul statelor europene în care peste 1% dintre conexiunile prin bandă largă se realizează prin fibră optică, poziţionându-se pe locul 13 din 17, cu aproximativ 120.000 de abonaţi la aceste servicii şi o rată de penetrare de 1,58%, potrivit datelor FTTH Council Europe.

25 afișări
Imaginea articolului România, în topul ţărilor în care peste 1% din conexiunile la Internet au la bază fibra optică

România, în topul ţărilor în care peste 1% din conexiunile la Internet au la bază fibra optică (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Clasamentul FTTH Council Europe face parte din studiul "Market Panorama" realizat de compania de cercetare IDATE.

Datele obţinute în prima jumătate a acestui an arată că noile state membre ale Uniunii Europene conduc clasamentul, ocupând trei dintre primele cinci poziţii.

"Dacă este luată în calcul şi Rusia, în prezent, majoritatea conexiunilor prin fibră optică FTTH sunt implementate în Europa de Est", se arată într-un comunicat al FTTH Europe remis MEDIAFAX.

Majoritatea conexiunilor prin fibră optică FTTH/B au fost instalate de micii furnizorii locali de Internet care au implementat "reţele de bloc sau reţele de cartier".

Cel mai mare furnizor de servicii prin fibră optică din România, operatorul de cablu RCS&RDS, a înlocuit treptat conexiunile prin cablu coaxial cu arhitectura Ethernet LAN.

Un alt proiect care va influenţa poziţia României în clasamentul FTTH este în prezent în derulare în Bucureşti, unde autorităţile locale au demarat, printr-un parteneriat public-privat, un proiect major de dezvoltare a reţelei de fibră optică cu acces deschis locuitorilor.

Municipalitatea din Bucureşti a fost motivată de nevoia de reorganizare şi consolidare a infrastructurii de telecomunicaţii din oraş, prin înlocuirea conexiunilor aeriene cu cele subterane, se spune în comunicat.

"Clasamentul FTTH este un barometru recunoscut internaţional pentru nivelul conexiunilor prin bandă largă ale unei ţări, prezenţa în lista FTTH fiind o realizare importantă. Consiliul îndeamnă România să continue demersul de implementare a conexiunilor prin fibră optică, guvernul jucând un rol important în reglementarea condiţiilor de dezvoltare a jucătorilor pe această piaţă", a declarat preşedintele FTTH Council Europe, Chris Holden.

FTTH Council Europe este o organizaţie profesională cu misiunea de a accelera implementarea reţelelor de comunicaţii prin fibră optică de mare viteză pentru beneficiul utilizatorilor şi al mediului de afaceri.

Consiliul grupează peste 145 de companii membre.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici