România nu va introduce o taxă pe tranzacţiile financiare

România nu va introduce o taxă pe tranzacţiile financiare, dar nu se opune iniţiativei ţărilor din UE care doresc şi susţin acest lucru, a declarat secretarul de stat Claudiu Doltu, reprezentantul României la reuniunea Ecofin, de la Bruxelles.

289 afișări
Imaginea articolului România nu va introduce o taxă pe tranzacţiile financiare

România nu va introduce o taxă pe tranzacţiile financiare (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Şi acum, dar şi anul trecut, România şi-a susţinut în cadrul Consiliului Ecofin punctul de vedere, plecând de la faptul că, pe de o parte, înţelegem interesul şi argumentele partenerilor noştri din UE care au iniţiat acest demers, dar, pe de altă parte, condiţiile noastre specifice ne conduc spre o abordare prudentă şi pragmatică în sensul neparticipării la extinderea aplicării taxei pe tranzacţii financiare", a afirmat Doltu.

În acest moment, însă, orice potenţială creştere a costurilor de tranzacţie pentru clienţii sistemului financiar ar putea afecta semnificativ mediul economic din România, care este încă fragil, a arătat secretarul de stat.

Evaluările făcute de experţii români arată că, în situaţia reducerii intermedierii financiare, ar fi afectate nu doar potenţialele venituri ale unei asemenea taxe, dar, mai mult, taxa pe tranzacţii financiare ar putea afecta negativ dezvoltarea sistemului financiar.

"Continuăm să evaluăm potenţialul impact al introducerii unei taxe pe tranzacţiile financiare, conform intenţiei Comisiei Europene. Dar, în acest moment, nu este iminentă introducerea ei", a mai afirmat Claudiu Doltu

Domnia sa a precizat că România are convingerea că în viitor, indiferent de evoluţiile care vor apărea în urma faptului că unele ţări din UE vor introduce această taxă, în ansamblul UE vor fi avute în considerare interesele ţărilor care nu aderă la această iniţiativă.

Germania, Franţa şi alte nouă state din zona euro pot pregăti introducerea unei taxei pe tranzacţiile financiare după ce au primit, marţi, avizul miniştrilor de Finanţe ai statelor din Uniunea Europeană.

Votul miniştrilor de Finanţe deschide calea introducerii taxei în Germania, Franţa, Italia, Spania, Austria, Portugalia, Belgia, Estonia, Grecia, Slovacia şi Slovenia. Următorul pas este formularea unor noi planuri de către Comisia Europeană, care va propune, probabil, taxarea tranzacţiilor cu acţiuni şi obligaţiuni cu 0,1%, iar a celor cu instrumente financiare derivate cu 0,01%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici