România rămâne pe ultimul loc în UE în funcţie de încrederea populaţiei în economie

Percepţia populaţiei şi companiilor faţă de economie a crescut uşor în decembrie, faţă de noiembrie, la 64 puncte, de la 62,1 puncte, însă România continuă să ocupe ultimul loc în Uniunea Europeană (UE) într-un top al încrederii în economie (Economic Sentiment Indicator - ESI) al Comisiei Europene.

55 afișări
Imaginea articolului România rămâne pe ultimul loc în UE în funcţie de încrederea populaţiei în economie

România rămâne pe ultimul loc în UE în funcţie de încrederea populaţiei în economie (Imagine: Mediafax Foto)

Încrederea în economia României a fost cea mai scăzută din UE şi în noiembrie.

Din cei cinci indicatori incluşi în componenţa ESI, România a înregistrat o evoluţie pozitivă a încrederii în industrie (de la -13 puncte la -12 puncte), servicii (de la -14 puncte la -12 puncte) şi construcţii (de la -43 puncte la -41 puncte), respectiv o înrăutăţire pentru sectorul retail (de la -16 puncte la -17 puncte), potrivit studiului Business and Consumer Surveuy al executivului comunitar. Raportul nu include date despre încrederea consumatorilor în luna decembrie. Indicatorul se situa la -50 de puncte în noiembrie, în scădere de la -49 de puncte în luna anterioară.

Majoritatea statelor membre au consemnat o îmbunătăţire a încrederii în economie, în timp ce în Polonia aceasta a scăzut cu 0,6 puncte, iar în Olanda a stagnat.

Dintre statele mari ale UE, cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Marea Britanie (8,2 puncte) şi Franţa (4,1 puncte). Evoluţia pozitivă a fost mai lentă în Italia (2,9 puncte), Germania (1,7 puncte) şi Spania (1,2 puncte).

Suedia a avut cel mai ridicat grad de încredere din UE în luna decembrie(104,5 puncte), urmată de Danemarca (97,3 puncte), în timp ce România (64 de puncte), Grecia (64,2 puncte) şi Cipru (65,2 puncte) ocupă ultimele poziţii .

Încrederea în economia UE a avansat în decembrie cu 4,1 puncte, la 92 puncte, iar percepţia privind zona euro s-a îmbunătăţit cu 2,5 puncte, la 91,3 puncte. Decembrie a fost a noua lună cu evoluţie pozitivă atât UE cât şi zona euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici