România va găzdui în aprilie o reuniune privind finanţarea Strategiei Dunării din bugetul UE

România va găzdui în 16-17 aprilie o reuniune privind includerea Strategiei Dunării în procesul de programare al fondurilor UE pentru perioada 2014-2020, la eveniment urmând să participe statele riverane şi Comisia Europeană, a anunţat ministrul de Externe, Titus Corlăţean.

436 afișări
Imaginea articolului România va găzdui în aprilie o reuniune privind finanţarea Strategiei Dunării din bugetul UE

România va găzdui în aprilie o reuniune privind finanţarea Strategiei Dunării din bugetul UE

MAE a organizat joi reuniunea la nivel ministerial a Forumului Naţional al Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD), la care au participat viceprim-ministrul, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, Liviu Dragnea, ministrul mediului şi schimbărilor climatice, Rovana Plumb, ministrul fondurilor europene, Eugen Orlando Teodorovici, ministrul delegat pentru întreprinderi mici şi mijlocii, mediu de afaceri şi turism, Maria Grapini.

Temele discutate au fost prezentarea priorităţilor României pentru anul 2013 în implementarea Strategiei Dunării, includerea obiectivelor Strategiei în cadrul viitoarei perspective financiare a UE 2014-2020, precum şi pregătirea celui de-al doilea Forum Anual al Strategiei Dunării care va fi organizat de ţara noastră şi Comisia Europeană în luna octombrie, informează un comunicat MAE.

Corlăţean a atras atenţia asupra importanţei SUERD, un proiect de interes naţional şi o iniţiativă politică importanţă a României la nivelul UE. El s-a referit la proiectele din cadrul Strategiei la care România este parte referitoare la îmbunătăţirea condiţiilor de navigaţie şi modernizarea infrastructurii portuare, managementul inundaţiilor, dezvoltarea de centre de transfer tehnologic, înfiinţarea unui Fond regional pentru cercetare şi inovare, îmbunătăţirea educaţiei vocaţionale, înfiinţarea Centrului Internaţional pentru studiul ecosistemului Dunăre-Deltă-Marea Neagră.

Ministrul afacerilor externe a evidenţiat necesitatea asigurării finanţării Strategiei din fonduri europene, în viitoarea perspectivă financiară 2014-2020, prin integrarea obiectivelor Strategiei în cadrul Acordului de Parteneriat care va fi încheiat cu Comisia Europeană, cât şi în programele operaţionale naţionale, sectoriale sau de cooperare teritorială transnaţională.

La reuniune a fost transmis un mesaj video şi de către comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, care a subliniat importanţa includerii Strategiei Dunării în viitoarea perspectivă financiară a UE. "Pentru că acum intrăm în perioada decisivă a pregătirii de noi programe, este esenţial ca strategiile macroregionale să fie integrate în planificarea viitoarei perioade", a spus Hahn.

Vicepremierul Dragnea a susţinut importanţa dezvoltării unor proiecte cu impact regional în zona Dunării, subliniind necesitatea corelării obiectivelor din Strategia Dunării cu programele operaţionale naţionale, întrucât nu există fonduri special dedicate Strategiei ca atare. Pentru a asigura finanţarea din fonduri europene a proiectelor din cadrul Strategiei Dunării, vicepremierul Liviu Dragnea a arătat că există două opţiuni, fie constituirea unei liste de proiecte strategice asumate de Guvern, respectiv includerea în viitoarele programe operaţionale naţionale a unor domenii de intervenţie, care să permită finanţarea proiectelor Strategiei.

Şi ministrul Teodorovici a subliniat importanţa identificării de proiecte concrete realizabile în zona Dunării, în perspectiva definirii cadrului de finanţare 2014-2020.

Ministrul Grapini a precizat că din partea consiliilor judeţene din zona dunăreană s-au primit deja o listă de proiecte pe zona economice sau turistice care ar putea fi implementate.

Pe 8 decembrie 2010 Comisia Europeană a aprobat şi a publicat Strategia UE pentru Regiunea Dunării, concretizate într-o comunicare şi un plan de acţiune menit să stimuleze proiectele de cooperare între statele riverane – România, Austria, Bulgaria, Croaţia, Germania, Serbia, Slovacia, Slovenia, Bosnia şi Herţegovina, Moldova, Muntenegru, Ungaria.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici