Românii sunt mai optimişti cu privire la situaţia lor financiară

Aproximativ 57% dintre români considerau în decembrie că situaţia financiară a familiei lor este mai rea decât cu 12 luni în urmă, în coborâre de la 61% în lunile septembrie-noiembrie, iar 30% cred că perspectivele financiare se vor înrăutăţi, în scădere cu 10 puncte, potrivit GfK România.

18 afișări
Imaginea articolului Românii sunt mai optimişti cu privire la situaţia lor financiară

Românii sunt mai optimişti cu privire la situaţia lor financiară (Imagine: Mediafax Foto)

"În general, oamenii devin mai optimişti în ultima lună a anului pentru că intră în spiritul sărbătorilor, iar o parte din ei primesc bonusuri de sfârşit de an. O excepţie de la această regulă a reprezentat-o însă 2008, când, spre sfârşitul anului, începuseră să se simtă primele efecte ale crizei mondiale în România şi îngrijorarea românilor s-a simţit în percepţia negativă asupra situaţiei lor", a declarat într-un comunicat Otilia Man, cercetător senior GfK România.

Astfel, dacă numărul celor care considerau că situaţia financiară a familiei lor este mai rea decât cu 12 luni în urmă se situa la o medie de 61% în lunile septembrie - noiembrie, cea mai "neagră" perioadă a anului din acest punct de vedere, în decembrie, acesta cunoaşte o uşoară îmbunătăţire, ajungând la aproximativ 57%.

În privinţa perspectivelor financiare, numai 30% dintre români spun că se vor înrăutăţi, în scădere cu peste zece procente faţă de lunile de toamnă şi comparabil cu ceea ce declarau în decembrie 2008, când 26% se aşteptau la o înăsprire a acestei situaţii.

Totodată, peste trei sferturi dintre cei chestionaţi afirmă că starea generală a economiei a cunoscut un regres în ultimele 12 luni, în vreme ce speranţele pentru anul în curs sunt destul de mari, 20% declarându-se optimişti, procent mai bun decât cel înregistrat în decembrie 2008, când a fost de 15%.

Şi la aşteptările privind evoluţia inflaţiei sau a şomajului se remarcă o tendinţă pozitivă. Numai două treimi dintre români estimează o creştere de preţuri în 2010, faţă de 70% în urmă cu un an. De asemenea, după o medie lunară pe tot parcursul lui 2009 de aproape 85% a celor care vedeau o creştere a ratei şomajului în următoarele 12 luni, acest procent s-a redus la 78% în decembrie.

În privinţa investiţiilor în bunuri de folosinţă îndelungată, numărul celor care nu consideră că este un moment bun pentru acestea se menţine relativ constant comparativ cu media anuală, 57% afirmând că nu intenţionează să cumpere un obiect important pentru casă în următorul an.

Nici atitudinea faţă de economisire nu a înregistrat schimbări majore, 78% dintre români considerând că nu este o perioadă favorabilă pentru a pune bani deoparte, în vreme ce în jur de 20% spun chiar că au datorii.

Informaţiile provin din Barometrul de Încredere a Consumatorului, studiu cofinanţat de Comisia Europeană şi realizat lunar de GfK România. Datele sunt reprezentative pentru populaţia României în vârstă de 15 ani şi peste, eşantionul fiind de 1000 de persoane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici