Ruperea coaliţiei demarează corecţia pieţei de capital, bursa scade cu 2,13%

Bursa a scăzut cu 2,13% până la jumătatea şedinţei de joi, corecţie începută imediat după anunţul revocării de către preşedintele Traian Băsescu a ministrului social-democrat de Interne Dan Nica, iar brokerii apreciază că preţurile acţiunilor vor continua să coboare în perioada următoare.

32 afișări
Imaginea articolului Ruperea coaliţiei demarează corecţia pieţei de capital, bursa scade cu 2,13%

Ruperea coaliţiei demarează corecţia pieţei de capital, bursa scade cu 2,13% (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Piaţa a deschis ziua în creştere uşoară cu 0,34%, urmând tendinţa ascendentă a marilor burse europene, însă acţiunile de la BVB au început să scadă după ora 10:30.

Startul corecţiilor de la BVB a fost concomitet cu primele informaţii potrivit cărora ministrul social-democrat de Interne Dan Nica a fost revocat din funcţie, joi dimineaţă, de preşedintele Traian Băsescu, care a semnat, totodată, şi decretul prin care interimatul este asigurat de Vasile Blaga (PDL).

În jurul orei 12:15, liderul PSD Mircea Geoană a anunţat că toţi miniştrii PSD demisionează din Guvern, şi, implicit ruperea coaliţiei, precizând că, astfel, aceştia sunt solidari cu vicepremierul Dan Nica.

Gabriel Morariu, broker la BT Securities, consideră că bursa a fost influenţată de factorul politic, deşi majoritatea investitorilor anticipau o perioadă de corecţie.

"Piaţa era deja într-un echilibru fragil, iar factorul politic a fost un strop de apă care a înclinat balanţa. Investitorii erau deja în aşteptare, după ce mai mulţi analişti au anticipat o perioadă de corecţie", a declarat Morariu pentru MEDIAFAX.

Influenţa factorului politic în scăderea pieţei este avută în vedere şi de directorul general al firmei de brokeraj UniCredit CA-IB Securities România, Liviu Giugiumică.

"Este o corecţie tehnică în aceste condiţii ale pieţei, după creşterile din ultimele luni. Este posibil ca problemele politice să fi fost deja discountate în piaţă, pentru că mulţi dintre investitori se aşteptau ca până la alegeri să apară neînţelegeri între partidele de la guvernare. Până după alegeri vom avea agitaţie pe scena politică, iar bursa nu va sta imună, însă nu cred că vor fi scăderi mari", a afirmat Giugiumică.

Spre jumătatea şedinţei de la Bucureşti, marile pieţe europene au scăzut şi ele, ca urmare a unor date sub aşteptări despre economia Germaniei. Bursele vest-europene, erau în coborâre cu până la 0,45%.

La jumătatea şedinţei de la BVB, cele mai lichide zece acţiuni aveau preţuri în medie cu 1,7% mai reduse decât ultimele cotaţii de miercuri, în timp ce indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), înregistra cea mai vizibilă corecţie, de 4,2%.

În acelaşi timp, acţiunile companiilor din sectorul energetic, analizate de indicele BET-NG, erau în scădere cu 1,91%.

Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, se plasa cu 2,72% sub nivelul de la închiderea şedinţei precedente.

Investitorii au tranzacţionat titluri de 18,7 milioane lei (4,4 milioane euro), valoare cu 45% mai redusă comparativ cu rulajul din prima parte a şedinţei bursiere de miercuri, de 34,2 milioane lei (8,1 milioane euro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici