Rus: Studiile de fezabilitate la căile ferate trebuie reactualizate pentru trenuri de mare viteză

Studiile de fezabilitate pentru transportul feroviar trebuie reactualizate pentru a fi adaptate la trenurile de mare viteză, în condiţiile în care se poartă discuţii cu o companie chineză pentru introducerea acestui tip de transport în România, susţine ministrul Transporturilor, Ioan Rus.

225 afișări
Imaginea articolului Rus: Studiile de fezabilitate la căile ferate trebuie reactualizate pentru trenuri de mare viteză

Rus: Studiile de fezabilitate la căile ferate trebuie reactualizate pentru trenuri de mare viteză (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Întrebat, vineri, într-o conferinţă de presă la Cluj-Napoca, dacă s-a ajuns la un acord cu chinezii pentru trenurile de mare viteză şi pe ce rute, Ioan Rus a spus că în 15 octombrie va avea loc o discuţie cu o companie chineză pe această temă, astfel că trebuie reactualizate studiile de fezabilitate ale infrastructurii pentru trenuri cu viteze de 160 de kilometri pe oră la cele cu viteze de 300 de kilometri pe oră.

"În 15 octombrie avem prima discuţie solidă cu o companie chineză, va fi o discuţie cu experţi, pentru că studiul de fezabilitate pentru o linie de tren de mare viteză nu e acelaşi cu studiul pentru o cale ferată normală. Ce avem noi, studii, trebuie reactualizate de către cei care ar intra în această competiţie, de la 160 kilometri pe oră, maximum ce vom avea noi, arată într-un fel infrastructura, la 300 de kilometri pe oră e un alt studiu de fezabilitate şi un alt proiect tehnic", a spus Ioan Rus.

Ministrul Transporturilor a precizat că experienţa României de a face proiecte tehnice "nu este extrem de mare" pentru trenuri care merg cu viteză de 300 de kilometri la oră.

"Experienţa noastră de a face proiecte tehnice pentru trenuri care merg cu 300 de km pe oră nu este extrem de mare. Discuţia pe această variantă a fost Bucureşti - Iaşi şi dacă şi Guvernul Republicii Moldova va achiesa la o astfel de negociere, să se facă Bucureşti - Chişinău", a adăugat ministrul Transporturilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici