Rusia a redus la zero livrările de gaze către Ucraina

Rusia a "redus la zero" livrările de gaze către Ucraina, luni dimineaţa, a anunţat ministrul ucrainean al Energiei, Iuri Prodan, asigurând că în pofida acestei întreruperi a aprovizionării, Ucraina va continua să asigure un tranzit fiabil către Europa.

1132 afișări
Imaginea articolului Rusia a redus la zero livrările de gaze către Ucraina

Rusia a "redus la zero" livrările de gaze către Ucraina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am fost informaţi că livrările de gaze către Ucraina au fost reduse la zero, volumele trimise (de Rusia) nefiind decât pentru tranzitul către ţările europene", a declarat ministrul. Ucraina va "asigura tranzituri fiabile ale gazelor către Europa", a adăugat el.

Rusia şi-a pus în practică ameninţarea, luni, şi a întrerupt livrarea gazelor către Ucraina după eşecul negocierilor.

Liderii prooccidentali ai Ucrainei au sperat să ajungă la un acord de ultim minut, duminică, la Kiev în disputa cu Moscova, în timp ce ţara se confruntă cu o insurgenţă violentă prorusă în est.

Aproape 15 la sută din gazul consumat în Europa tranzitează teritoriul ucrainean.

Comisarul european pentru Energie, Guenther Oettinger, a avertizat totuşi că Europa s-ar putea confrunta în această vară cu o penurie de gaz dacă Ucraina extrage din rezervele stocate pe teritoriul său.

Gazprom a avertizat, la rândul său, Bruxelles-ul asupra unor "posibile perturbări" către UE dacă Ucraina pompează gaz din volumele în tranzit, aşa cum a fost cazul precedentelor conflicte pe tema gazelor din 2006 şi 2009.

La expirarea ultimatumului, luni, la ora 06.00 GMT (09.00 ora României), Gazprom a anunţat că nu va livra Ucrainei, a cărei datorie pentru gaze atinge 4,5 miliarde de dolari, decât ce va plăti în avans.

"Naftogaz primeşte gaz pentru volumele pe care le plăteşte. Nimic nu a fost plătit, prin urmare nimic" nu va fi livrat, a rezumat purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov.

Premierul rus Dmitri Medvedev conducea luni la prânz o reuniune de criză cu ministrul Energiei Aleksandr Novak şi directorul Gazprom, Aleksei Miller.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici