Rusia avertizează că va opri din nou livrările de gaze spre Ucraina dacă nu primeşte 1,65 mld dolari

Rusia a avertizat marţi că va întrerupe din nou livrările de gaze către Ucraina dacă autorităţile de la Kiev nu achită Gazprom suma de 1,65 miliarde de dolari până la finele anului, potrivit ministrului rus al Energiei, Alexandr Novak, citat de agenţia Sputnik.

211 afișări
Imaginea articolului Rusia avertizează că va opri din nou livrările de gaze spre Ucraina dacă nu primeşte 1,65 mld dolari

Rusia avertizează că va opri din nou livrările de gaze spre Ucraina dacă nu primeşte 1,65 mld dolari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Potrivit acordului cu Ucraina, livrările din ianuarie vor fi oprite în situaţia în care datoria de 1,65 miliarde de dolari nu este soluţionată", a declarat Novak.

Rusia a reluat pe 9 decembrie livrările de gaze către Ucraina, după o întrerupere de şase luni cauzată de o dispută privind preţul gazului şi de datoria neplătită de guvernul de la Kiev către Gazprom, în valoare totală de 5,3 miliarde de dolari.

Livrările de gaze au fost reluate în urma semnării unui acord cu guvernul ucrainian, în baza căruia Ucraina s-a angajat să achite Rusiei 3,1 miliarde de dolari până la finele anului.

Prima tranşă, de 1,45 miliarde de dolari a fost plătită în noiembrie, restul sumei urmând să intre în conturile Gazprom în această lună.

Potrivit lui Novak, Ucraina va plăti în primul trimestru al anului viitor între 340 şi 360 dolari pentru 1.000 metri cubi de gaz rusesc.

În aprilie, când acordul actual cu Ucraina expiră, preţul gazelor va urca probabil la 440 dolari, a spus ministrul Energiei, menţionând că Rusia este dispusă să negocieze un nou discount.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici