Rusia interzice temporar exporturile de cereale din cauza secetei

Premierul rus Vladimir Putin a interzis temporar exporturile de cereale ale Rusiei, începând din 15 august, ca urmare a efectelor devastatoare ale secetei asupra culturilor, iar anunţul făcut miercuri a dus la creşterea cotaţiilor grâului la noi maxime.

109 afișări
Imaginea articolului Rusia interzice temporar exporturile de cereale din cauza secetei

Rusia interzice temporar exporturile de cereale din cauza secetei (Imagine: Mircea Gherase/Mediafax Foto)

"Cred că este recomandabil să introducem o interdicţie temporară pentru exporturile de cereale şi alte produse obţinute din cereale", a spus Putin într-o şedinţă de guvern.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a precizat că măsura se va aplica de la 15 august, contractelor deja semnate.

"Interdicţia va avea un caracter temporar. Ulterior vom discuta cum vom proceda după luna decembrie", a mai spus Putin, indicând astfel că măsura va fi menţinută cel puţin până la sfârşitul acestui an.

Grâul cu livrare în septembrie a fost cotat la bursa din Chicago în creştere cu 60 de cenţi, la 7,85-3/4 dolari pe buşel (unitate britanică de măsurare a volumului, echivalentă cu 36 litri), cel mai ridicat nivel din ultimele 23 de luni.

Putin a decis totodată acordarea unor subvenţii de 10 miliarde de ruble (335 milioane dolari) şi alte 25 de miliarde de ruble sub formă de împrumuturi sectorului agricol.

În plus, vor fi distribuite regiunilor cereale din fondul pentru intervenţii al guvernului, fără licitaţii.

"Avem rezerve suficiente, de 9,5 milioane tone, preţurile alimentelor în Rusia nu trebuie să crească, trebuie să menţinem nivelul efectivelor de animale şi să constituim rezerve pentru anul viitor", a arătat premierul.

El a adăugat că guvernul este interesat în mod normal să vândă cereale prin licitaţii, dar obiectivul actual este susţinerea producătorilor agricoli care au nevoie de ajutor.

Interfax a relatat în cursul zilei de joi că guvernul rus intenţionează să interzică exporturile de grâu, orz, secară, porumb şi făină.

Andrei Sizov, director al companiei de cercetare a pieţei SovEcon, consideră că interdicţia nu se va aplica cerealelor aflate deja în porturi.

"Traderii vor putea să invoce situaţie de forţă majoră şi să nu îşi respecte obligaţiile contractuale pentru lunile septembrie şi octombrie. Acest fapt ar putea afecta ultimele achiziţii ale Egiptului şi Jordaniei", a spus Sizov.

Egiptul a cumpărat recent 180.000 de tone de grâu rusesc, cu livrare în septembrie, iar Iordania 50.000 de tone.

Rusia va cere Kazahstanului şi Belarusului să suspende exporturile de cereale

Premierul rus Vladimir Putin a însărcinat ministerul Economiei să ceară Kazahstanului şi Belarusului să suspende exporturile de cereale, după ce guvernul de la Moscova a decis să oprească temporar livrările la extern începând cu 15 august.

Ministerul Economiei va transmite o cerere în acest sens comisiei uniunii vamale Rusia-Kazahstan-Belarus, potrivit unui comunicat al Executivului rus.

Decizia Rusiei este motivată de efectele devastatoare ale secetei din ultima perioadă asupra culturilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici