Rusia, numărătoarea inversă până la prăbuşirea economică. Cum a reuşit guvernatoarea să salveze rubla

  • Până acum, obiectivul reducerii rublei la maculatură a eşuat, graţie strategiei guvernatoarei Băncii Centrale, Elvira Nabiullina.
  • Dar rezervele se epuizează şi ar putea dura câteva luni de rezistenţă, cu condiţia ca veniturile Rusiei să nu se modifice în privind gazelor şi petrolului.
  • Tocmai pe aceste resurse pe care se vor concentra noile sancţiuni europene, dacă occidentalii îi vor convinge pe nemţi că este soluţia necesară şi obligatorie.
9867 afișări
Imaginea articolului Rusia, numărătoarea inversă până la prăbuşirea economică. Cum a reuşit guvernatoarea să salveze rubla

Elvira l-a scaldat, deocamdată, pe Vladimir

Guvernatoarea Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, este îngrijorată de efectul sancţiunilor. Una dintre măsurile-cheie adoptate de Occident a fost blocarea a aproximativ două treimi din rezervele de care dispune Banca. Adică valute străine şi aur, pentru o valoare totală de 643,2 miliarde de dolari.

Restricţia ar fi trebuit să împiedice guvernul lui Vladimir Putin să susţină cotaţia rublei, cufundând astfel economia rusă în iadul stagflaţiei: creşterea preţurilor însoţită de o recesiune bruscă.

Într-o primă fază, rubla s-a prăbuşit pe pieţe, dar în ultimele săptămâni nu doar şi-a revenit, ci şi-a revenit la valori mai bune decât cele înregistrate în ajunul atacului.

Iată succesiunea schimbului rublă-dolar: 23 februarie, 83,82 (dolari); 9 martie, prăbuşirea la o altitudine de 138,73; apoi creşterea la 81,12 dolari ieri, 18 aprilie.

Cifrele sunt clare: obiectivul de reducere a monedei ruseşti la deşeuri de hârtie nu a fost atins, cel puţin deocamdată.

Elvira a crescut rata dobânzii până la 20%

Au cântărit contra-măsurile adoptate de guvernatoarea Băncii, Elvira Nabiullina. În primul rând, a crescut imediat rata dobânzii de referinţă până la 20%, pentru a face mai atractive noile obligaţiuni guvernamentale denominate în ruble.

Apoi, a forţat marile companii de export, în esenţă cele 3 multinaţionale petroliere, Gazprom, Rosneft şi Lukoil, să convertească 80% din încasările lor în valută străină în moneda locală.

Totodată, Rusia a reuşit, de asemenea, să mute o parte din rezervele sale monetare. Răspunsul se află în comunicatele de presă pe care Banca le-a emis în beneficiul pieţelor financiare. Prin urmare, pornim de la 643,2 miliarde de dolari pe 25 februarie 2022 şi ajungem la 604,4 miliarde pe 25 martie. Într-o lună, Nabiullina a pus pe masă 38,8 miliarde rezerve valutare.

Dar Occidentul vrea să-l atace pe Putin tocmai unde-l doare, la resurse. Ultima mare putere care trebuie convinsă să renunţe la gazul şi petrolul rusesc este Germania, unde sindicatele pun presiune pentru a se menţine alimentarea de la Gazprom, de teama unei prăbuşiri a industriei. Germania este socotită „motorul Europei”, iar căderea industriei ar înseamna un efect în lanţ în toată Europa.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici