Rusia poate tăia Germaniei gazele, din cauza pierderilor oligarhilor în Cipru

Rusia ar putea opri aprovizionarea cu gaze naturale a Germaniei, pentru a răzbuna pierderile de miliarde de dolari pe care oligarhii ruşi le-ar înregistra prin taxarea depozitelor din băncile cipriote, a declarat profesorul de economie de la Universitatea de Vest din Sydney, Steve Keen.

843 afișări
Imaginea articolului Rusia poate tăia Germaniei gazele, din cauza pierderilor oligarhilor în Cipru

Rusia poate tăia Germaniei gazele, din cauza pierderilor oligarhilor în Cipru (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Germania a fost unul dintre statele europene reticente la acordarea unui ajutor financiar Ciprului, întrucât insula este percepută ca un paradis fiscal folosit pentru spălarea banilor şi evitarea taxelor, mai ales de companii din Rusia. Taxarea depozitelor din băncile cipriote a fost descrisă ca o acţiune acoperită a Germaniei şi statelor din zona euro împotriva spălării de bani în Cipru de către organizaţii ruseşti.

Statele din zona euro au aprobat sâmbătă un pachet de împrumuturi externe de 10 miliarde de euro pentru Cipru, însă guvernul cipriot trebuie să strângă, de asemenea, fonduri de 5,8 miliarde de euro din taxarea băncilor locale.

"Dacă încerci să-i iei la ţintă pe ruşi, iar preşedintele Vladmir Putin trebuie să-şi apere imaginea de om puternic în Rusia, de ce nu ar decide să oprească livrările de gaze naturale către Germania până la remedierea lucrurilor? Dacă vrei să ataci spălarea de bani, atunci ar trebui să o faci direct, fără să iei ostatici ţăranii ciprioţi şi companiile mici în lupta împotriva oligarhilor ruşi", a declarat Keen, pentru CNBC.

O astfel de măsură din partea Rusiei nu ar fi lipsită de precedent, afirmă profesorul universitar.

"Rusia a mai fost dispusă să joace această carte", a spus el, cu aluzie la reducerea livrărilor de gaze naturale către Europa în 2009, în contextul unei dispute cu Ucraina.

Liderii ruşi au condamnat deja taxa. Putin a calificat, luni, măsura ca fiind "incorectă, neprofesionistă şi periculoasă". Premierul Dimitri Medvedev a afirmat că decizia "este asemănătoare confiscării banilor unor străini".

Întrucât multe state din Europa depind de Rusia pentru aprovizionarea cu gaze naturale, ameninţarea sau chiar reducerea livrărilor asigură Kremlinului o carte puternică de jucat în cazul în care vrea să marcheze o victorie politică internă împotirva Germaniei.

"Este o situaţie politică explozivă. Este un rubicon care nu ar fi trebuit trecut niciodată. Acest acord de împrumut pentru Cipru este plin de amprentele politice ale Germaniei. Dacă ţinta Germaniei era ca cei cu depozite mari, ruşii, să suporte costurile, atunci nu a avut efectul scontat", a declarat, pentru CNBC, Nick Spiro, şeful firmei de cercetare Spiro Sovereign Strategy.

Taxarea depozitelor banacare este echivalentă cu "zburatul creierilor capitalismului", iar aplicarea măsurii ar distruge euro şi ideea unui sistem monetar comun, a afirmat profesorul universitar din Australia.

"Este de neînţeles cum birocraţii şi politicienii germani pot gândi că este o modalitate înţeleaptă pentru o distribuţie corectă a costurilor. Dacă distrugi încrederea deponenţilor, pur şi simplu distrugi combustibilul capitalismului. Este o decizie absurdă, care trebuie blocată cumva", a spus el.

Parlamentul elen ar trebui să discute marţi, începând cu ora 18:00, legislaţia privind taxarea depozitelor bancare, însă şedinţa, iniţial planificată pentru duminică, ar putea fi amânată pentru miercuri, din cauza lipsei susţinerii necesare adoptării.

Potrivit estimărilor din presa internaţională, oligarhi şi companii din Rusia ar avea în băncile din Cipru până la 35 de miliarde de euro, iar o taxă de 10-15% pentru depozitele mari, de peste 100.000 de euro, ar genera pierderi de miliarde de euro pentru persoane influente, apropiate Kremlinului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici