Rusia şi Iranul au semnat patru protocoale pentru consolidarea cooperării energetice şi industriale

Iranul şi Rusia au semnat patru protocoale de acord în vederea consolidării cooperării economice şi industriale, dar şi a schimburilor comerciale, a anunţat marţi presa iraniană.

235 afișări
Imaginea articolului Rusia şi Iranul au semnat patru protocoale pentru consolidarea cooperării energetice şi industriale

Rusia şi Iranul au semnat patru protocoale pentru consolidarea cooperării energetice şi industriale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cele patru protocoale de acord au fost semnate în domeniile petrolier, industrial şi comercial, petrochimic şi minier.

Ministrul iranian pentru Petrol Bijan Namdar Zanganeh a declarat marţi că schimburile comerciale dintre cele două ţări, "care ating în prezent suma de 1,5 miliarde de dolari, urmează să fie multiplicate de zece ori".

Aceste texte au fost semnate după o zi de negocieri intense între delegaţia rusă, alcătuită din 160 de persoane conduse de către ministrul Energiei Aleksandr Novak, şi diverşi reprezentanţi iranieni.

Protocoalele de acord urmează să fie finalizate de către preşedinţii rus Vladimir Putin şi iranian Hassan Rohani până la sfârşitul lui septembrie.

Iranul şi Rusia îşi "vor dezvolta cooperarea în domeniile petrolier, al gazelor naturale, petrochimic şi rafinării", a declarat adjunctul ministrului însărcinat cu probleme internaţionale şi comerciale Ali Majedi, citat de agenţia Isna.

Însă "problema schimbului petrol contra bunuri nu este absolut deloc pe ordinea de zi" a reuniunii Comisiei economice comune iraniano-ruse de marţi şi miercuri, a subliniat el.

Presa a evocat un acord de schimb prevăzând vânzarea de petrol şi produse de consum iraniene în schimbul unor investiţii ruseşti în producţia energetică a Iranului, în special în sectorul petrol-gaze, afectat de sancţiuni internaţionale.

Potrivit presei ruse, negocierile vizează achiziţionarea de către Rusia a aproximativ 70.000 de barili de petrol pe zi, reprezentând aproximativ 2% din producţia iraniană (3,2 milioane de barili pe zi în 2013). În opinia Moscovei, aceste livrări nu contravin sancţiunilor internaţionale impuse Iranului în legătură cu temerile privind programul său nuclear.

Teheranul urmează să furnizeze, de asemenea, produse alimentare către Rusia, în urma deciziei acesteia din urmă de a suspenda importuri de produse europene şi americane, ca reacţie faţă de embargoul care i-a fost impus de către UE şi Statele Unite în urma susţinerii de către Moscova a rebeliunii din Ucraina.

Ministrul rus pentru Energie Aleksandr Novak, care participă la această reuniune comună, s-a întâlnit cu omologul său Hamid Chitchian şi cu Ali Akbar Salehi, directorul Organizaţiei Iraniene pentru Energie Atomică (OIEA).

Rusia va participa, de asemenea, la construirea a opt centrale electrice cu o capacitate totală de 2.800 de megawaţi şi la modernizarea centralelor existente, a declarat Chitchian.

Potrivit ministrului iranian, volumul acestei cooperări va atinge peste zece miliarde de dolari.

Cele două ţări discută totodată despre un contract în vederea construirii a patru noi centrale nucleare. Moscova a finalizat centrala de la Boushehr, o instalaţie cu o capacitate de 1.000 de megawaţi, situată pe coasta de la Golful Persic, pe care a predat-o în mod oficial iranienilor în septembrie 2013.

Iranul vrea să construiască 20 de centrale nucleare de câte 1.000 de megawaţi, dintre care patru la Boushehr, pentru a-şi diversifica sursele de energie şi pentru a fi mai puţin dependentă de petrol şi gaze naturale în consumul intern.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici