Rusia suferă de stagflaţie, marcată de stagnare economică şi inflaţie ridicată

Rusia suferă de stagflaţie, situaţie caracterizată de stagnare economică şi inflaţie ridicată, a declarat miercuri Ksenia Iudaieva, vicepreşedinte la banca centrală rusă.

118 afișări
Imaginea articolului Rusia suferă de stagflaţie, marcată de stagnare economică şi inflaţie ridicată

Rusia suferă de stagflaţie, marcată de stagnare economică şi inflaţie ridicată (Imagine: Shutterstock)

"Într-un întreg grup de ţări cu economii în dezvoltare, între care se află şi Rusia, putem vorbi despre problema stagflaţiei, respectiv despre încetinirea creşterii economice însoţită de accelerarea inflaţiei. Vedem acest lucru în Rusia şi în alte state, precum Brazilia", a spus Iudaieva la Gaidar Economic Forum, organizat anual la Moscova.

Rusia a înregistrat anul trecut o creştere economică de numai 1,4%, potrivit estimărilor, cel mai redus ritm după recesiunea din 2009, transmite RIA Novosti.

Inflaţia s-a menţinut în schimb la un nivel ridicat, în ultimii ani, iar banca centrală nu a reuşit, în 2012 şi 2013, să menţină indicatorul în intervalul ţintit.

Potrivit estimărilor publicate în decembrie de institutul de statistică Rosstat, inflaţia a atins 6,5% în 2013, după o rată de 6,6% în anul anterior.

Ministrul Dezvoltării Economice, Alexei Uliukaiev, a avertizat miercuri că rata medie de creştere economică din următorii doi ani nu va depăşi 2,5%, fiind semnificativ sub avansul de peste 3,5% anticipat pentru economia mondială. În aceste condiţii, Uliukaiev a declarat reporterilor că stagflaţia este termenul potrivit pentru a caracteriza în prezent economia Rusiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici