S&P a retrogradat ratingurile a 4 bănci elene, după includerea Greciei în categoria "junk"

Standard&Poor’s a retrogradat, marţi, ratingurile pentru datoriile pe termen lung ale EFG Eurobank, Alpha Bank şi Piraeus Bank cu trei trepte, de la nivelul "BBB" la "BB", iar calificativul National Bank of Greece a fost revizuit de la "BBB+" la "BB+", după includerea Greciei în categoria "junk".

19 afișări
Imaginea articolului S&P a retrogradat ratingurile a 4 bănci elene, după includerea Greciei în categoria "junk"

S&P a retrogradat ratingurile a 4 bănci elene, după includerea Greciei în categoria "junk" (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Ratingul pentru datoriile pe termen scurt a fost revizuit de la nivelul "A-2" la "B" pentru toate cele patru bănci, se arată într-un comunicat al S&P.

Perspectiva acestor calificative este negativă, reflectând posibilitatea să fie retragradate din nou, dacă ratingul suveran al Greciei va fi revizuit în scădere încă o dată, sau dacă situaţia lichidităţilor, calităţii activelor sau profitabilitatea se va înrăutăţi.

Agenţia a retrogradat totodată şi ratingul pentru "B", ca urmare a scăderii probabilităţii de sprijin în caz de nevoie din partea companiei mamă.

S&P notează că toate băncile elene evaluate de agenţie au o bază ridicată a depozitelor, de 65%-75% din necesarul total de finanţare, dar observă că în primele trei luni ale anului au avut loc retrageri moderate, ca urmare a scăderii încrederii în economia Greciei.

Băncile elene dispun în prezent de lichidităţi şi de acces la finanţare din partea Băncii Centrale Europene, dar S&P consideră că dezechilibrele din profilul de finanţare se vor menţine în 2010, dacă instituţiile de credit nu vor avea acces la finanţare wholesale.

În plus, băncile elene sunt expuse direct deteriorării calităţii creditelor suverane, prin intermediul portofoliilor mari de obligaţiuni emise de statul elen, se arată în comunicat.

Agenţia anticipează înrăutăţirea mediului macroeconomic din grecia în 2010, ceea ce va duce la condiţii operaţionale mai dificile decât s-a estimat iniţial.

S&P consideră că în 2010 se vor menţine presiunile asupra calităţii activelor băncilor elene, în condiţiile în care recesiunea din Grecia se va accentua comparativ cu 2009.

În următoarele trimestre, profitabilitatea băncilor greceşti va scădea, potrivit agenţiei, în special din cauza presiunilor sporite asupra marjelor şi a majorării provizioanelor.

Agenţia a revizuit în scădere cu trei trepte calificativul de ţară al Greciei pentru credite pe termen lung, de la "BBB+" la "BB+", cu perspectivă negativă, coborând calificativul statului elen în categoria "junk" (speculativ), la acelaşi nivel cu România, cu perspectivă negativă.

Cele patru bănci afectate de măsură desfăşoară operaţiuni şi în România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici