Şefa delegaţiei FMI: Să ne concentrăm pe continuarea reformelor structurale în sănătate, energie, transporturi

Andrea Schaechter, şef al delegaţiei FMI în România, a precizat, marţi, la întrevederea cu membrii Comisiilor de Buget-Finanţe din Parlament, că România trebuie să se concentreze, pe lângă păstrarea macrostabilităţii, şi pe continuarea reformelor structurale în sănătate, energie, transporturi.

370 afișări
Imaginea articolului Şefa delegaţiei FMI: Să ne concentrăm pe continuarea reformelor structurale în sănătate, energie, transporturi

Şefa delegaţiei FMI în România, Andrea Schaechter (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Schaechter le-a transmis membrilor Comisiilor de Buget-Finanţe din cele două Camere faptul că misiunea FMI, BM şi CE în România este legată de faptul că Guvernul României a solicitat un nou acord cu două direcţii foarte importante - primul obiectiv ţintind continuarea şi devoltarea reuşitelor din primele două programe, când s-a reuşit macrostabilitatea ţării, iar al doilea vizând o dezvoltare economică durabilă.

Şefa delegaţiei FMI a precizat că atingerea primului obiectiv ţine de menţinerea, chiar dezvoltarea situaţiei actuale, când s-a reuşit, în doar câţiva ani, scăderea dezechilibrelor care au existat, atât a celor interne, cât şi a celor externe, care au ţinut de situaţia dificilă internaţională.

"România a beneficiat de pe urma acestor evoluţii, ceea ce se vede în împrumuturile pe care le accesează România - ratele dobânzilor au scăzut, (...) iar asta ne arată încrederea sporită a investitorilor, cât şi a mediului internaţional în general. Unul dintre obiective este să ducem mai departe şi să amplificăm aceste câştiguri care au fost realizate din perspectiva macrostabilităţii", a spus Schaechter.

Ea a adăugat că Guvernul României şi-a exprimat şi hotărârea pentru un al doilea obiectiv, anume ca împreună cu FMI, BM şi CE să faciliteze mersul ţării mai departe pe calea unei dezvoltări economice durabile.

"Aceasta înseamnă că, pe lângă păstrarea stabilităţii macroeconomice care a fost realizată pe parcursul ultimelor două programe, trebuie de asemenea să ne concentrăm pe continuarea unor reforme structurale în anumite sectoare - şi asta înseamnă în primul rând o atenţie sporită acordată sistemului sanitar, în aceeaşi măsură în care trebuie să vedem împreună modul în care o finanţare sănătoasă a acestuia poate să ducă la servicii medicale de bună calitate - şi alte două zone care sunt foarte importante, sunt piloni în dezvoltarea economică - energia şi transporturile", a spus Schaechter.

Ea a menţionat că delegaţia FMI, BM şi CE a discutat în întrevederile avute despre cele două obiective exprimate de Guvern, respectiv despre modul în care aceste lucruri pot fi obţinute şi măsurile suplimentare care să fie luate pentru atingerea obiectivelor.

"Suntem pe care să finalizăm discuţiile pe care le-am avut, încă le mai avem, atât cu Guvernul, cu ministerele interesate, cu membri ai Parlamentului, cu sectorul financiar, precum şi cu reprezentanţi ai mediului de afaceri", a mai spus Schaechter.

Guvernul a încheiat negocierile cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială pentru un nou acord, a anunţat luni premierul Victor Ponta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici