Şeful Bundesbank compară politicienii care cheltuiesc mult cu alcoolicul care se lasă "de mâine"

Unii politicieni din guvernele care cheltuiesc mai mult decât îşi permit se aseamănă cu alcoolicul care promite că se lasă, însă întotdeauna începând de mâine, consideră preşedintele băncii centrale a Germaniei, Jens Weidmann.

170 afișări
Imaginea articolului Şeful Bundesbank compară politicienii care cheltuiesc mult cu alcoolicul care se lasă "de mâine"

Jens Weidmann (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Politicienii care cheltuiesc peste posibilităţi îi amintesc şefului Bundesbank de "beţivul care promite că se lasă de mâine, dar cere sticla de şnaps astăzi pentru ultima dată", potrivit unui interviu acordat de Weidmann publicaţiei germane Tagesspiegel.

Chiar şi Germania, care a încălcat în ultimii zece ani regulile bugetare ale UE, trebuie să economisească mai mult, având în vedere forţa economică şi responsabilitatea de principal pilon de sprijin al zonei euro.

"Pauza guvernului anul acesta în consolidarea finanţelor nu este convingătoare. Trebuie să vedem un buget echilibrat rapid", a spus el.

Camera inferioară a Parlamentului german, Bundestag, a aprobat o valoare a împrumuturilor nete de 26,1 miliarde de euro, faţă de 26,1 miliarde de euro anul trecut. Împrumuturile nete reprezintă diferenţa dintre valoarea împrumuturilor şi necesarul pentru rostogolirea datoriilor ajunse la scadenţă.

Revista Spiegel a scris, fără a cita surse, că împrumuturile nete ar putea chiar ajunge la 35 de miliarde de euro în acest an, din cauza contribuţiilor Germaniei la fondul de salvare pentru statele cu probleme din zona euro.

Deficitul bugetar este estimat la 1,3% în 2011, faţă de 4,3% în anul anterior, şi la 1% în acest an. Guvernul de la Berlin intenţionează să ajungă la un buget echilibrat în 2014.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici