Şeful FMI cere lansarea unui "plan Marshall" pentru reconstrucţia Haiti

Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a cerut, miercuri, statelor lumii să lanseze "un fel de plan Marshall" pentru reconstrucţia Haiti, stat afectat de un cutremur devastator produs în urmă cu opt zile.

23 afișări
Imaginea articolului Şeful FMI cere lansarea unui "plan Marshall" pentru reconstrucţia Haiti

Şeful FMI cere lansarea unui "plan Marshall" pentru reconstrucţia Haiti (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sentimentul meu este că Haiti, stat care a fost afectat grav de mai mulţi factori, criza preţurilor alimentelor şi petrolului, de uragane şi apoi de cutremur, are nevoie de un plan amplu", a afirmat Strauss-Kahn într-o declaraţie la Hong Kong publicată pe site-ul FMI.

El a arătat că este nevoie de o abordare cuprinzătoare şi nu punctuală a problemelor, pentru reconstrucţia ţării, "un fel de plan Marshall".

După al doilea război mondial, Statele Unite au aplicat aşa-numitul plan Marshall prin care a fost finanţată reconstrucţia Europei Occidentale.

Strauss-Kahn a adăugat că planul ar trebui să includă anularea datoriilor statului haitian.

La două zile după cutremur, FMI a anunţat că va suplimenta cu 100 de milioane de dolari asistenţa acordată acestei ţări.

Statutul FMI nu prevede acordarea de donaţii, dar există posibilitatea anulării datoriilor ţărilor membre.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici