Video Şeful OPSPI: Nu este momentul pentru privatizarea Oltchim, are capitalizarea prea mică

Privatizarea Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT) nu este oportună în prezent, deoarece combinatul chimic are o capitalizare foarte redusă, iar compania poate deveni rentabilă după ce Comisia Europeană va aproba conversia creanţei AVAS în acţiuni, consideră şeful OPSPI, Victor Vlad Cazana.

453 afișări

"Nu este momentul să privatizăm acum Oltchim, are capitalizare foarte mică. Una din propuneri a fost conversia acelei creanţe ale AVAS, deşi este o măsură contestată la nivelul Comisiei Europene. Dar, dacă această problemă se surmontează, capitalizarea Oltchim va creşte, cu o cotă mică la început, apoi sigur se va îmbunătăţi când va trece de pragul de rentabilitate. Ăla va fi momentul cel mai bun pentru privatizare. Personal sunt mulţumit dacă Oltchim va produce valoare adăugată pe teritoriul României", a declarat Cazana la conferinţa MEDIAFAX Talks about the Restructuring of Loss-Making Companies.

În schimb, consultantul financiar Aurelian Dochia, managing partner la firma Concept, apreciază că singura soluţie pentru restructurarea Oltchim este privatizarea.

El a arătat că, deşi de-a lungul ultimilor ani Guvernul a făcut mai multe anunţuri de privatizare a combinatului chimic, procesul nu a fost niciodată finalizat.

"Singura soluţie de restructurare a Oltchim este privatizarea (...) de la ultimul anunţ de privatizare a Oltchim valoarea combinatului a scăzut", a spus Dochia.

Consultantul a mai spus că Oltchim rămâne este o companie privatizabilă, de care investitorii sunt interesaţi, şi a dat ca exemplu fondul britanic de investiţii Carlson Ventures International, care a cumpărat săptămâna trecută de pe bursă peste 9% din acţiunile combinatului. Fondul de investiţii a cumpărat printr-o firmă înregistrată în Cipru, Nachbar Services, pachetul de acţiuni, majorându-şi participaţia la 11,92%, de la 2,76%.

O opinie similară a avansat în luna februarie şi directorul general al Oltchim, Constantin Roibu, el afirmând că privatizarea în acest moment ar putea fi păguboasă pentru stat, din cauza discrepanţei uriaşe dintre activele companiei şi valoarea capitalului social.

Tot în luna februarie Ministerul Economiei, acţionarul majoritar al Oltchim, a anunţat că va achiziţiona în acest an servicii de consultanţă pentru privatizarea combinatului chimic, iar trecerea acestuia în proprietate privată va avea loc în prima jumătate a anului 2012.

Acţiunile Oltchim se tranzacţionau marţi la BVB la un preţ de 0,43 lei, similar cu referinţa. La această cotaţie, capitalizarea combinatului este de 147,5 milioane lei.

În 2009 România a notificat Comisia Europeană cu privire la programul de măsuri de sprijin al Oltchim, care cuprinde şi conversia în acţiuni a datoriilor înregistrate de combinat faţă de AVAS.

La finalul anului 2010, Oltchim avea datorii de 2,289 miliarde lei (aproximativ 545 milioane euro), cu 22% peste obligaţiile de plată de la 31 decembrie 2009, de 1,879 miliarde lei. Combinatul a înregistrat în intervalul 2007-2010 pierderi cumulate de peste 745 milioane lei.

OPSPI are în vedere listarea în acest an şi în 2012 a unor pachete minoritare de acţiuni la mai multe companii.

"Experimentăm un plan de privatizare prin listarea unor pachete mici de acţiuni. Sperăm ca primul pas să fie unul de succes. Vrem să încadrăm această acţiune într-un princiu al predicitibilităţii, ca investitorii să ştie care sunt paşii următori. Toţi investitorii care vor veni vor fi atraşi de emulaţia creată de aceste listări. (...) Suntem foarte hotărâţi să ne ţinem de acest program", a adăugat Cazana.

În privinţa listării la bursă a unui pachet de 9,8% din acţiunile deţinute de Ministerul Economiei la OMV Petrom, Cazana a spus că probabil autorităţile aşteaptă banii astfel obţinuţi "pentru ceva anume".

"Statul aşteaptă aceşti bani pentru ceva anume. Veniturile din privatizare se duc la trezoreria statului. De acolo, decidenţii decid. Statul căpăta mai mulţi bani când avea 20% din Petrom, decât când avea 90%", a mai pus Cazana.

Grupul austriac de petrol şi gaze OMV deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. Statul are prin Ministerul Economiei 20,63% din titluri, iar Fondul Proprietatea 20,11% din acţiuni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici