Statul, acţionar fără voie la Petromidia

Ministerul Finanţelor a încasat anul trecut 55 mil. euro din datoria de 571 mil. euro a Rompetrol Rafinare, iar pentru restul de 516 mil. euro a primit acţiuni reprezentând 44,6% din companie.

307 afișări
Imaginea articolului Statul, acţionar fără voie la Petromidia

Statul, acţionar fără voie la Petromidia (Imagine: Florin Gheorghe/Mediafax Foto)

La preţul actual de pe Bursă, statul ar mai încasa însă doar 300 mil. euro din vânzarea acţiunilor. Cine va acoperi diferenţa de 210 milioane de euro şi cine este responsabil că recuperează doar jumătate din suma cu care a creditat compania? Ordonanţa prin care Petromidia a obţinut reeşalonarea datoriei a fost semnată de premierul de atunci al României Adrian Năstase şi ministrul finanţelor Mihai Tănăsescu.

Majorarea de capital aprobată de acţionarii Rompetrol Rafinare (RRC) la 30 septembrie 2010, prin care obligaţiunile deţinute de stat au fost convertite în acţiuni, iar Ministerul Finan­ţelor a devenit acţionar cu 44,6% din acţiuni în companie, a fost înregistrată pe data de 15 iulie la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Constanţa, potrivit unui raport transmis de Rompetrol către BVB. În urma acestei operaţiuni, statul a redevenit oficial acţionar al Rompetrol Rafinare (Petromidia) după 11 ani.

În luna iunie, Tribunalul Constanţa a respins cererea Ministerului de Finanţe privind anularea majorării de capital de la Rompetrol Rafinare. Reprezentanţii ministerului au susţinut că Rompetrol ar fi fost obligată fie să răscumpere toate obligaţiunile, în valoare de 571 mil. euro, fie să le convertească integral în acţiuni. Kazahii de la KazMunaiGaz, care deţin pachetul majoritar de acţiuni al grupului Rompetrol, au plătit statului în august 2010 suma de 55 mil. euro pentru a răscumpăra o parte din obligaţiuni, iar restul obligaţiunilor în valoare de 516 mil. euro le-au convertit în acţiuni. În acest fel, kazahii au păstrat pachetul majoritar de acţiuni. Dacă ar fi convertit toate obligaţiunile în acţiuni, kazahii ar fi pierdut controlul.

Citeşte mai multe despre acţiunile statului la Petromidia pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici