Statul va da în judecată firmele care contestă sistematic licitaţiile

Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a declarat joi că va recupera in instanţă pierderile cauzate statului de către firmele "contestatoare de profesie", care blochează rezultatul licitaţiilor şi amână investiţiile în infrastructură,şi le-a transmis constructorilor să accelereze ritmul lucrărilor.

636 afișări
Imaginea articolului Statul va da în judecată firmele care contestă sistematic licitaţiile

Statul va da în judecată firmele care contestă sistematic licitaţiile (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Contestatarilor de profesie, că avem şi aşa ceva - ştiu sau nu să scrie oferte, ştiu sau nu să citească caiete de sarcini, la sfârşitul licitaţiei trebuie să conteste - le adresez rugămintea să înţeleagă că atunci când nu eşti în stare să scrii o ofertă, pe care nu o evaluează doar comisiile noastre, ci şi ale ANRMAP-ului şi ale UE, nu faceţi altceva decât să blocaţi investiţiile României. Vom avea şi măsuri aşa cum am promis de la începutul mandatului. Vom recupera în instanţă pagubele produse statului român", a spus Boagiu la deschiderea unei expoziţii feroviare din Gara de Nord.

Ea a dat exemplul unei licitaţii pentru implementarea unui sistem performant de comunicaţii feroviar de pe Coridorul IV paneuropean, blocată de contestaţii.

"Blocarea fondurilor prin diverse metode, blocând ERTMS-ul pe Coridorul IV nu faceţi altceva decât să blocaţi 2,2 miliarde de euro investiţii în infrastrucură pentru că licitaţia este strâns legată de licitaţia pentru modernizarea infrastructurii", a afirmat ministrul.

Pe de altă parte, Boagiu le-a mulţimit constructorilor care "au înţeles că preţurile nu pot fi urcate până în stele" şi a amintit de negocierile dintre Metrorex şi Astom, prin care costurile cu mentenanţa ale operatorului de metrou au scăzut cu aproximativ 30%.

"Muţumesc celor care au înţeles că preţurile nu pot fi urcate până în stele, dar e vorba şi de ceilalţi care nu înţeleg că nu putem să lucrăm la preţuri de două ori mai mari, să reparăm o locomotivă ca şi când am construi una nouă. Ştim din alte ţări preţurile cu care se lucrează", a menţionat Boagiu.

Ea a spus că a sfătuit operatorul CFR Călători să negocieze contractele cu furnizorii pentru a scădea preţurile contractelor şi să rezilieze acordurile în cazul în care negocierile eşuează.

"Sfătuiesc CFR Călători să rezilieze dacă nu pot negocia preţul în jos. Noi le vom oferi sprijin juridic", a declarat Boagiu.

Ea a spus că ministerul pe care îl conduce "a făcut un efort" şi a convins Comisia Europeană să prelungească perioadă pentru absorbţia fondurilor ISPA, în cazul modernizării liniilor Bucureşti-Constanţa şi Bucureşti-Braşov, salvând statul de la plata unui miliard de euro către CE.

"Aceasta era suma pe care ar fi trebui să o returnăm UE dacă lucrările nu vor fi terminate la timp. Aş aprecia dacă aţi accelera ritmul de lucru ca să nu avem surprize la sfârşitul anului", a menţionat Boagiu.

Ministrul a vorbit şi de proiectul liniei de mare viteză pe relaţia Constanţa-Bucureşti-graniţa spre Ungaria.

"Colegii mei omologi din UE lucrează la studiile de fezabilitate pentru linia de mare viteză şi sper să intrăm şi noi în lumea civilizată. Unii sunt sceptici, eu nu sunt", a mai spus Boagiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici