Streleţ cere Băncii centrale a Moldovei măsuri rapide pentru a stopa deprecierea leului moldovenesc

Premierul Republicii Moldova, Valeriu Streleţ, a cerut, miercuri, Băncii centrale de la Chişinău să ia "toate măsurile necesare" pentru susţinerea monedei naţionale, care a atins cea mai scăzută valoare din ultimele şapte luni, pe fondul crizei bancare.

193 afișări
Imaginea articolului Streleţ cere Băncii centrale a Moldovei măsuri rapide pentru a stopa deprecierea leului moldovenesc

Streleţ cere Băncii centrale a Moldovei măsuri rapide pentru a stopa deprecierea leului moldovenesc

Nemulţumiţi de o fraudă de un miliard de dolari în sistemul bancar, zeci de mii de moldoveni au protestat în mai multe rânduri în ultimele săptămâni, cerând demisia Guvernului, a preşedintelui şi identificarea vinovaţilor.

Leul moldovenesc s-a depreciat semnificativ în ultimele săptămâni.

"Banca centrală trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a ţine situaţia sub control şi a împiedica deprecierea puternică a leului moldovenesc", a declarat Valeriu Streleţ la o şedinţă de guvern, potrivit Reuters.

"Sper din toată inima că situaţia de pe piaţa monetară se va schimba după 6 octombrie, când sperăm că vom semna memorandumul de înţelegere cu Fondul Monetar Internaţional", a adăugat premierul Republicii Moldova.

"Pe piaţă ajung lei din depozite ale oamenilor care fac retrageri de la trei bănci cu probleme, de unde s-a furat miliardul de dolari. Populaţia nu este interesată de creşterea cu 17,5 puncte procentuale a rate dobânzilor la depozitele în lei. Oamenii cumpără monedă străină", a explicat Viorel Molosniuc, analist financiar la EuroCreditBank.

Valeriu Streleţ i-a criticat pe membrii propriului său Guvern, reproşându-le că nu au transmis la timp propunerile pentru proiectul de memorandum ce urmează a fi discutat cu misiunea FMI, informează Unimedia.

"Abordăm acest subiect de câteva săptămâni. Sunt nevoit să accentuez că termenul-limită de prezentare a propunerilor pentru proiectul de memorandum a expirat la 14 septembrie, dar noi avem încă autorităţi care nu şi-au prezentat propunerile", a declarat Streleţ.

Misiunea FMI este aşteptată la Chişinău pe 22 septembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici