Suedia. Sara Kulturhus, cel mai înalt zgârie-nori din lemn din lume: 80 de metri şi 20 de etaje

  • Record pentru oraşul suedez Skelleftea (nord), care are cel mai înalt zgârie-nori din lemn din lume: 80 de metri şi 20 de etaje.
  • Caracteristicile sale inovatoare permit revoluţionarei construcţii să ţină sub control emisiile de CO2.
  • Un proiect impunător conceput în urmă cu 6 ani de arhitecţii Oskar Norelius şi Robert Schmitz, considerat la acea vreme drept „nebun”, dar lăudat acum, iar specialiştii sunt caracterizaţi ca fiind pionieri ai designului eco-durabil.
1589 afișări
Imaginea articolului Suedia. Sara Kulturhus, cel mai înalt zgârie-nori din lemn din lume: 80 de metri şi 20 de etaje

Sara Kulturhus

„În 2015, când am propus o clădire în întregime din lemn, oamenii credeau că suntem nebuni. Cel mai dificil este să arăţi că ceea ce funcţionează teoretic funcţionează şi în practică, deoarece nu se mai făcuse niciodată înainte”, a declarat Norelius pentru RFI.

Pe lângă faptul că este o clădire inovatoare, Sara Kulturhus are mai presus de toate meritul de a fixa carbonul prezent în atmosferă, blocând cumva nivelul poluării locale.

Sara Kulturhus (Centrul Cultural Sara), acesta este numele clădirii, găzduieşte noul centru cultural local şi un hotel. Lemnul folosit pentru construirea structurii provine din pădurile de lângă Skelleftea şi aceeaşi materie primă a dat viaţă sălii de spectacol de 1.200 de locuri, bibliotecii şi sistemului de lift. Pentru a concepe etajele superioare, ocupate de hotel, au fost instalate module prefabricate din lemn.

Asamblarea lor a fost foarte simplă, prin urmare rapidă: a durat doar câteva ore. „Este un palat din secolul XXI! Un motiv bun pentru a veni aici şi a vedea că se ridică, că nu se mişcă”, a subliniat, cu umor, Norelius.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici