Suprafaţa arabilă a României a scăzut în ultimii ani cu 1,2 milioane ha

Suprafaţa arabilă a României s-a redus faţă de anul 2003 cu 1,2 milioane hectare, la aproximativ 8,2 milioane hectare, potrivit datelor recensământului agricol 2010-2011, prezentate marţi de ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.

1247 afișări
Imaginea articolului Suprafaţa arabilă a României a scăzut în ultimii ani cu 1,2 milioane ha

Suprafaţa arabilă a României a scăzut în ultimii ani cu 1,2 milioane ha (Imagine: Vlad Dumitrescu/Mediafax Foto)

"La această dată nu mai discutăm de 9,4 milioane hectare de teren arabil, ci de 8,1-8,2 milioane hectare. Practic, în mai puţin de zece ani, dacă luăm în calcul recensământul general agricol din 2003, vedem că suprafaţa arabilă a României a scăzut cu aproape 1,2 milioane hectare. Nu este o suprafaţă oarecare", a spus Tabără, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, mărimea medie a exploataţiilor agricole în România este de 3,45 hectare, suprafaţă considerată de ministru extrem de mică.

Tabără a adăugat că fermele fără personalitate juridică deţin suprafeţe medii de 1,91 hectare, iar cele cu personalitate juridică au exploataţii cu suprafeţe de aproximativ 190 hectare.

"Aici ar trebui să acţionăm în perspectivă, pentru a stimula formarea acelor ferme ale căror suprafeţe să fie apropiate de media fermelor cu personalitate juridică", a arătat Tabără.

Ministrul a mai spus că în prezent la nivel naţional există aproximativ 3,85 milioane de exploataţii agricole, dintre care doar 31.000 sunt cu personalitate juridică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici