Tabără: Seceta din acest an ar putea afecta producţia de grâu

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat că producţia de grâu de anul viitor ar putea fi afectată de secetă, însă România are în depozite rezerve care acoperă consumul intern pentru trei ani.

171 afișări
Imaginea articolului Tabără: Seceta din acest an ar putea afecta producţia de grâu

Tabără: Seceta din acest an ar putea afecta producţia de grâu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax foto)

"Este greu să faci o evaluare a pierderilor la grâu, pentru că acesta poate să şi regeneze, dar este posibil să fie foarte multe boabe încă nerăsărite. Dacă ţinem cont de cantităţile de grâu pe care le avem acum în depozite, ele ajung pentru consum timp trei ani. Nu e niciun fel de problemă", a spus Tabără.

El a afirmat că problema va fi dacă în 2012 se va mai putea realiza un nivel de producţie ridicat, apropiat celui din acest an.

"Pentru că intrarea noastră în piaţă, şi cu procesatorii interni, şi cu cei externi, trebuie menţinută", a explicat el.

Ministrul a adăugat că rapiţa cultivată în această toamnă este pierdută într-o proporţie foarte mare din cauza secetei.

"Aşteptăm să avem toate evaluările legat de secetă şi urmărim cu atenţie evoluţia culturilor. Problema este dacă se va acumula o rezervă de apă consistentă în perioada 1 noiembrie-1aprilie, pentru că de această rezervă depinde atât recolta de toamnă, cât şi cea de primăvară", a mai spus Tabără.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici