Tănăsescu: FMI nu are "categoric" dubii privind calitatea datelor referitoare la deficitul bugetar

Fondul Monetar Internaţional nu are "categoric" nici un dubiu faţă de calitatea datelor transmise de România în privinţa deficitului bugetar din 2010, a declarat reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.

36 afișări
Imaginea articolului Tănăsescu: FMI nu are "categoric" dubii privind calitatea datelor referitoare la deficitul bugetar

Tănăsescu: FMI nu are "categoric" dubii privind calitatea datelor referitoare la deficitul bugetar (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Are Fondul vreun dubiu vis-à-vis de calitatea datelor pe care România le-a prezentat? Răspunsul meu este categoric nu. Datele au fost verificate, sunt corecte, conform definirii deficitului bugetar consolidat, aşa cum a fost el în termenii pe care noi i-am negociat atât cu Fondul, cât şi cu Comisia Europeană, înainte de a se lua această decizie de includere a unor companii ale statului în deficitul bugetului general consolidat", a afirmat Tănăsescu pentru RFI.

Eurostat a anunţat marţi că are rezerve în privinţa calităţii datelor raportate de România referitoare la deficitului bugetar de anul trecut, calculat după standardele ESA95, invocând printre cauze incertitudinea legată de impactul unor companii publice asupra deficitului.

Reprezentantul României la FMI explică rezervele Eurostat:

"La nivelul Uniunii Europene se regândeşte redefinirea noţiunii de deficit bugetar consolidat, prin includerea în această noţiune a deficitelor unor corporaţii ale statului, care primesc subvenţii de la stat şi care înregistrează pierderi. În cazul României sunt două companii, este vorba de CFR Infrastructură şi Termoelectrica. Ele urmează începând de anul acesta să fie încorporate în bugetul general consolidat. De aceea, în teoria UE, odată ce se ia această decizie, deficitele cu patru ani în urmă, deci începând cu 2007 şi până în 2011 trebuie revăzute. Cred că rezervele pe care cei de la Bruxelles şi le-au exprimat rezultă în faptul că în prezent continuă analizele pe datele acestor companii, urmând ca undeva în septembrie-octombrie, odată definitivate, ele să fie corecte şi incluse în această nouă definiţie a deficitului bugetar".

Institutul Naţional de Statistică a anunţat marţi că Ministerul Finanţelor a început verificarea datelor raportate de către companiile de stat, la care urmează să participe şi experţi ai Băncii Naţionale a României şi Institutului Naţional de Statistică.

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Gheorghe Gherghina a afirmat marţi seară că deficitul bugetar de anul trecut calculat potrivit sistemului european ESA95 ar putea fi de 6,8%-6,9% din PIB, peste cel stabilit iniţial, de 6,4%, întrucât pierderile companiilor de stat Termoelectrica şi CFR Infrastructură vor fi retratate şi incluse în bugetul general consolidat.

Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat miercuri că trebuie clarificat cine are dreptate dintre BNR şi INS în problema ridicată de către Comisia Europeană.

Anul trecut, Comisia Europeană a majorat estimările privind deficitul României după metodologia Uniunii Europene ESA 95 pentru anii 2008 şi 2009 cu 0,3 puncte procentuale, la 5,7%, respectiv 8,6% din PIB, deoarece a reclasificat unele companii de stat ca aparţinând de bugetul statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici