Topul celor mai mari angajatori din economie

Primele zece companii din România au în total 165.000 de angajaţi. Şase sunt companii de stat şi patru sunt private, dar nu cu capital privat românesc.

1434 afișări
Imaginea articolului Topul celor mai mari angajatori din economie

Topul celor mai mari angajatori din economie (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Aproape 165.000 de angajaţi lucrează în primele zece companii cu cei mai mulţi salariaţi, iar evoluţia efectivelor acestora de angajaţi din ultimii doi ani reflectă o situaţie dramatică valabilă pentru întreaga piaţă a muncii: peste 13.600 de concedieri şi mai puţin de 4.000 de noi angajări.

Iar situaţia nu se va îmbunătăţi, având în vedere că veştile din domeniul industriei (concedierile de la Oltchim sau de la Arce­lorMittal Galaţi) umbresc o economie care se chinuie să revină pe un trend consistent de creştere.

În firmele private lucrau 4,2 milioane de angajaţi în 2011, anul pentru care există cele mai recente date la Registrul Comerţului, cu aproape 700.000 mai puţini decât în 2008.

Petrom, Dacia şi Kaufland sunt cei mai mari angajatori privaţi din economie, fiind singurele companii cu capital străin care aveau mai mult de 10.000 de angajaţi în România în 2011. Dintre acestea, doar retailerul alimentar Kaufland a făcut câteva sute de angajări în ultimul an, Dacia încercând să îşi menţină un număr stabil de salariaţi, în timp ce Petrom a continuat procesul amplu de restructurare şi a concediat mii de oameni.

Citeşte mai multe despre cei mai mari angajatori din economie pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici