Trichet: BCE ar putea majora dobânzile înaintea retragerii măsurilor de susţinere economică

Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea majora dobânzile înainte de retragerea completă a măsurilor de susţinere economică, a declarat, joi, preşedintele instituţiei financiare, Jean-Claude Trichet, la la cea de-a şasea conferinţă a băncilor centrale organizată la Frankfurt, transmite Bloomberg.

16 afișări
Imaginea articolului Trichet: BCE ar putea majora dobânzile înaintea retragerii măsurilor de susţinere economică

Trichet: BCE ar putea majora dobânzile înaintea retragerii măsurilor de susţinere economică (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Analizăm dacă putem stabili independent măsurile standard şi cele excepţionale. Majorarea dobânzilor nu depinde de retragerea măsurilor excepţionale", a spus Trichet.

BCE a menţinut dobânda de politică monetară la minimul record de 1% din mai 2009, pentru a susţine economia zonei euro în perioada crizei financiare.

Banca a aplicat şi măsuri excepţionale, precum creditarea nelimitată a băncilor, iar din luna mai a început să cumpere obligaţiuni guvernamentale.

Trichet şi-a exprimat totodată profunda îngrijorare faţă de guvernanţa economică şi bugetară din zona euro, în plină criză a datoriilor Irlandei, potrivit AFP.

"Trimit acest mesaj de profundă îngrijorare, la fel de solemn ca în 2005 (când a fost revizuit pactul de stabilitate n.r.)", a afirmat Trichet la cea de-a şasea conferinţă a băncilor centrale organizată la Frankfurt.

În urma consecinţelor crizei din zona euro, "am cerut în aceste zile, şi o facem în continuare, schimbarea guvernanţei din Uniunea Europeană, în special în zona euro", a spus Trichet.

BCE colaborează cu liderii UE şi FMI pentru convingerea Irlandei să accepte un ajutor extern pentru depăşirea crizei bugetare şi calmarea pieţelor, a căror instabilitate pune în pericol zona euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici